СУЛЬФАЦЕТАМІДУ НАТРІЄВА СІЛЬ

СУЛЬФАЦЕТАМІДУ НАТРІЄВА СІЛЬ (Sulfacetamidum natricum), 4-амінобензолсульфонілацетамід натрію.

С8H9N2NaO3S · H2O                                          Мол. м. 254,2

Sulfacetamidum natricum.ai

АФІ синтетичного походження. Білий або жовтувато-білий кристалічний порошок, легкорозчинний у воді (рН 8,0–9,5), малорозчинний в етанолі, практично нерозчинний в ефірі, хлороформі. Зберігають у щільно закупореній тарі в захищеному від світла місці.

Ідентифікують за ІЧ-спектром поглинання субстанції після обробки оцтовою кислотою; за характерною реакцією на натрій; за УФ-спектром в фосфатному буферному розчині при рН 7,0 (λmax=255 нм); визначають за Тпл осаду (182–184 °С), отриманого після обробки субстанції розведеною оцтовою кислотою; за запахом етилацетату в реакції з етанолом у присутності сірчаної кислоти при нагріванні; за утворенням рожево-червоного осаду в реакції на первинну ароматичну аміногрупу. Кількісно визначають нітритометричним титруванням, момент еквівалентності визначають потенціометрично; ацидиметрією в середовищі метанолу та ацетону (індикатор — тимоловий синій).

Фармакологічна група. S01A B04 — протимікробні препарати (сульфаніламіди).

Фармакологічні ефекти. Антимікробна (бактеріостатична) дія відносно грампозитивних і грамнегативних мікроорганізмів (патогенних коків, шигел, холерного вібріону, клостридій, збудників сибірки, чуми, хламідій, актиноміцетів).

Застосування. Гнійні виразки рогівки, кон’юнктивіт, блефарит, профілактика бленореї у новонароджених, гнійні захворювання очей у новонароджених і дорослих, інфекції нижніх дихальних шляхів (пневмонія, гнійні трахеобронхіти), інфекції сечостатевих шляхів, інфіковані рани.

Компендиум 2015 — лекарственные препараты/ Под ред. В.Н. Коваленко. — К., 2015; От субстанции к лекарству / Под ред. В.П. Черных. — Х. 2005; European Pharmacopoeia 5; The Merk index an Encyclopedia of chemicals, drugs and biological. — 13 Ed., 2001. — № 1; Martindale. The Extra Pharmacopoeia. — 28 Ed., London, 1982.


Інші статті автора