СУЛЬФАМЕТОКСИПІРИДАЗИН

Сульфаметоксипіридазин (Sulfamethoxypyridazinum), 4-Аміно-N-(6-метоксипіразин-3-іл)бензолсульфонамід.

C11H12N4O3S                                 Мол. м. 280,3

Sulfamethoxypyridazinum.ai

АФІ синтетичного походження. Білий або трохи жовтуватий кристалічний порошок, малорозчинний в етанолі і хлористому метилені, помірнорозчинний в ацетоні, нерозчинний у воді, розведених розчинах кислот і лугів, на світлі жовтіє. Тпл — 180–183 °С (з розкладанням). Зберігають у щільно закупореній тарі у захищеному від світла місці.

Ідентифікують за ІЧ-спектром поглинання субстанції; методом ТШХ в УФ-світлі при λ=254 нм; за реакцією утворення жовто-зеленого осаду з міді сульфатом; за реакцією утворення азобарвника з β-нафтолом. Кількісно визначають: нітритометричним титруванням у присутності хлороводневої кислоти (індикатор — тимоловий синій); алкаліметричним титруванням у суміші бензолу і метанолу (індикатор — тимоловий синій).

Фармакологічна група. J01E D05, S01AB — протимікробні препарати (сульфаніламіди).

Фармакологічні ефекти. Протимікробна (бактеріостатична) дія відносно грампозитивних (пневмококи, стрептококи, ентерококи, стафілококи) та грамнегативних (кишкова та дизентерійна палички, деякі штами протея, гонокок, менінгокок) бактерій, вірусу трахоми, деяких найпростіших (токсоплазми, плазмодії малярії).

Застосування. Пневмонія, бронхіти, тонзиліти, фарингіти, гнійні отити, дизентерія, ентероколіти, інфекції сечостатевих та жовчних шляхів, гнійні менінгіти, гнійні хірургічні інфекції, інфекційні захворювання очей (бактеріальні кон’юнктивіти, блефарити, кератити), фурункульоз, пролежні, екзема, гнійні рани, виразки, які довго не загоюються, лікарсько-стійкі форми малярії у поєднанні з протималярійними препаратами (див. Сульфаніламіди).

От субстанции к лекарству / Под ред. В.П. Черных. — Х., 2005; European Pharmacopoeia 5; The Merk index an Encyclopedia of chemicals, drugs and biological. — 13 Ed., 2001. — № 1; Martindale. The Extra Pharmacopoeia. — 28 Ed., London, 1982.


Інші статті автора