ЕТИЛМАЛЬТОЛ

ЕТИЛМАЛЬТОЛ, Ethyl Maltol, 2-Ethyl-3-hydroxy-4H-pyran-4-one (CAS №4940-11-8); син.: 2-Ethyl pyromeconic acid; 3-hydroxy-2-ethyl-4-pyrone; Veltol Plus — біла кристалічна речовина з характерним фруктово-карамельним запахом і солодким фруктовим смаком.

C7H8O3                                                Мол. м. 140,14

etilmaltil.ai

На відміну від мальтолу, Е. немає у природі. Одержують шляхом обробки α-етилфурфурилового спирту галогеном до отримання 4-галоген-6-гідрокси-2-етил-2Н-піран-3(6H)-она, який шляхом гідролізу перетворюється на Е. Властивості: Тпл=89–93 ˚С; розчиняється в хлороформі (1:5), етанолі 95% (1:10), пропан-2-олі (1:11), пропіленгліколі (1:17), воді (1:55) та погано розчиняється в гліцерині (1:500).

Використовують у виробництві ЛП та харчових продуктів як смаковий агент або підсилювач смаку в концентрації близько 0,004%. Він має смак і запах у 4–6 разів інтенсивніший за мальтол. Е. в кристалічному стані зберігають у щільно закритій тарі в сухому прохолодному, захищеному від світла місці; у вигляді розчинів — у скляних або пластмасових контейнерах.

Allen L.V. Featured excipient: flavor enhancing agents // Int. J. Pharm. Compound. — 2003. — № 7; LeBlanc D.T., Akers H.A. Maltol and ethyl maltol: from the larch tree to successful food additives // Food Technol. — 1989. — № 43.


Інші статті автора