АТАПУЛЬГІТ

АТАПУЛЬГІТ, Attapulgite (BP, CAS №12174-11-7); Colloidal Activated Attapulgite(USP); син.: Actapulgite; Attaclay; Attacote; Attagel; attapulgus; palygorscite; palygorskite; Pharmsorb Regular — очищений природний гідратований магнію-алюмінію силікат, який у природі відомий як мінерал полігорскит.

Mg(Al0.5-1 Fe0-0.5)Si4O10(OH). 4H2O

Світлий дрібний порошок кремового кольору. Властивості: рН 7,0–9,5 (5% водна суспензія); адсорбційна ємність — 5–14%; вологість — 17%; щільність — 2,2 г/см3; плинність — 20,9–29,6% (за індексом пресованості Карра); щільність після усадки — 0,33 г/см3; розмір часток <5 мм.

А. використовують у фармації як АФІ та допоміжну речовину. Входить до складу емульсій типу олія/вода (в концентрації 2–5%) як стабілізатор та гелів — як гелеутворювач. Завдяки адсорбційній здатності А. використовують у медичній практиці як ентеросорбент, зокрема у складі ЛЗ для лікування при діареї. А. — нетоксична та цілком безпечна речовина. При пероральному застосуванні не всмоктується у ШКТ. При одночасному вживанні може знижувати біодоступність деяких ЛП, зокрема лопераміду та рибофлавіну, а також викликати окиснення гідрокортизону. Зберігають у герметичних контейнерах у сухому прохолодному та захищеному від світла місці.

The silicates: attapulgite, kaolin, kieselguhr, magnesium trisilicate, pumice, talc // Int. J. Pharm. Compound. — 1998. — Vol. 2, № 2; Viseras C., Lopez-Galindo A. Characteristics of pharmaceutical grade phyllosilicate powders // Pharm. Dev. Technol. — 2000. — Vol. 5, № 1.


Інші статті автора