АЛЮМІНІЮ ОКСИД

АЛЮМІНІЮ ОКСИД, Aluminum oxide (CAS № 1344-28-1); син.: Activated alumina; activated aluminum oxide; alpha aluminum oxide; alumina; alumina, calcined; alumina, tabular; aluminum oxide alumite; aluminum trioxide; gamma aluminum oxide. У природі існує як мінерал боксит, беміт, беєрит, корунд (його різновиди — рубін та сапфір), діаспор та гібсит. А.о. — білий кристалічний порошок, суміш кристалів двох кристалічних форм: а-алюмінію оксид (безбарвні гексагональні кристали) та g-алюмінію оксид (дрібні безбарвні кубічні кристали, що при нагріванні перетворюються на а-форму).

Al2O3                                                   Мол. м. 101,96

У промислових умовах отримують кальцинуванням алюмінію гідроксиду. Властивості: Ткип=2977 ˚C, Тпл=2050 ˚C, насипна щільність до усадки — 0,9–1,1 г/см3, щільність (справжня) — 2,8 г/см3 (4,0 г/см3 при 800 ˚C), не горить, дуже гігроскопічний, тиск парів — 133,3 Па при 2158 °С; повільно розчиняється у водних лужних розчинах з утворенням гідроксидів; практично не розчиняється в неполярних органічних розчинниках, діетиловому етері, етанолі (95%) та воді. Несумісний з водою, сильними окисниками та гумою, що містить хлор; може вступати в реакцію з етиленоксидом, натрію нітратом та вініл ацетатом; при нагріванні понад 200 °С відбувається екзотермічна реакція з виділенням токсичних речовин (водню хлористого та фосгену).

Використовують у фармації як адсорбент та диспергуючий агент в основному при виготовленні таблетованих лікарських форм (особливо антибіотиків), депігментуючих порошків, супозиторіїв, песаріїв та уретральних паличок. З терапевтичною метою застосовують у складі ЛП як антоцид. А.о. — відносно нетоксична та неподразнювальна речовина. Зберігається у щільно закритих контейнерах у сухому прохолодному місці.

Japan Pharmaceutical Excipients Council. — Tokyo, 2004; Lewis R.J. Sax’s dangerous Properties of Industrial Materials. — 11th edn. — NY, 2004.


Інші статті автора