АЛІТАМ

АЛІТАМ, Alitame; хімічна назва: L-a-Aspartyl-N-(2,2,4,4-tetramethyl-3-thietanyl)-D-alaninamide anhydrous (CAS № 80863-62-3), L-a-Aspartyl-N-(2,2,4,4-tetramethyl-3-thietanyl)-D-alaninamide hydrate (CAS № 99016-42-9) — білий негігроскопічний кристалічний порошок без запаху або зі слабким специфічним запахом.

alitam.ai

C14H25N3O4S                  Мол. м. 331,44 (ангідрит)

C14H25N3O4S·½H2O                 Мол. м 376,50 (гідрат)

Отримують шляхом хімічного синтезу із 3-(D-аланінамідо)-2,2,4,4-тетраметилтіетану, N-тіокарсбоксіангідриду L-аспарагінової кислоти та алітаменомоногідрату. Властивості: рН 5–6 (5% водний розчин), Тпл=136–147 ˚С; розчиняється у хлороформі (1:5000 при 25 ˚С), етанолі (1:1,6 при 25 ˚С), метанолі (1:2,4 при 25 ˚С), пропіленгліколі (1:1,9 при 25 ˚С) та воді (1:1,83 при 5 ˚С, 1:7,6 при 25 ˚С, 1:3,3 при 40 ˚С, 1:2,0 при 50 ˚С); несумісний з окиснювачами та відновлювачами, а також сильними кислотами та основами.

Використовують у фармацевтичній, косметичній та харчовій промисловості як коригент смаку (у 2000 разів солодший за цукрозу). При пероральному вживанні 7–22% А. не абсорбується і виводиться з організму через пряму кишку; решта в організмі гідролізується до аспарагінової кислоти та аланін аміду, метаболіти яких видаляються із сечею. Зберігають у щільно закритій тарі в сухому прохолодному та захищеному від світла місці. При підвищенні температури або зміні рН (при зберіганні в розчиненому вигляді) розкладається на аспарагінову кислоту та аланін амід. Розчини А. з рН 5–8 стабільні протягом 4 років при температурі 23 ˚C, а при рН 2 — 1 рік.

Hendrick M.E., Grenby T.H. Advances in Sweeteners. — Glasgow, 1996; Renwick A.G. The intake of intense sweeteners — an update review // Food Addit. Contam. — 2006. — № 23.