СТУПКИ АПТЕЧНІ

СТУПКИ АПТЕЧНІ (mortaria) — основний засіб для подрібнення і приготування порошків в аптеках. С.а. випускаються різних форм і розмірів. Вони виготовляються з різних матеріалів: фарфору, скла, сталі, міді, латуні тощо.

Фарфор належить до крихких матеріалів високої твердості, стійких при помірних навантаженнях до стирання, тому він найбільш придатний для виготовлення С.а. (рисунок).

Промисловістю випускаються С.а. різного розміру (залежно від робочого об’єму бувають семи номерів). Товкачик (pistilla), за допомогою якого подрібнюють лікарські речовини, що знаходяться в С.а., повинен відповідати розміру ступки.

Stupki_aptechni.eps

Рисунок. С.а.: а — звичайна; б — механічна

4234235

Внутрішня поверхня С.а. і голівка товкачика не повинні бути полив’яними, тому що товкачик буде ковзати. Поверхня голівки товкачика повинна мати якомога більше стикання з поверхнею С.а., інакше неподрібнені частинки будуть затримуватися в недоступних для товкачика згинах. З використанням шорсткості поверхонь С.а. і товкачика згладжуються, зменшуються розміри пор, але одночасно погіршуються властивості С.а. як подрібнювального апарата.

Кобатов Ю.Ф., Крендаль П.Е. Медицинское товароведение. — М., 1984; Тихонов А.И., Ярных Т.Г. Технология лекарств. — Х., 2002.


Інші статті автора