ХУДІЯ ГОРДОНА

ХУДІЯ ГОРДОНА (лат. Hoodia gordonii, рос. худия Гордона; родина Асклепієвих — Asclepiadaceae) — рослина, яка росте в пустелях Південно-Західної Африки та Анголи. Існує близько 20 різновидів худії, але тільки Х.Г. застосовують в медицині. Стебла рослини прямостоячі, багатореберні, діаметром до 6 см, всіяні багатьма сосочками та пагорбками, які закінчуються колючками завд. до 1 см. Довжина стебла до 1 м. Квітки з’являються у верхній частині стебла. Вони поодинокі, великі, діаметром до 10 см, дископодібні або за формою нагадують широкий дзвоник. Квітки коричневаті або червоно-коричневі, з неприємним запахом. Пелюстки оцвітини повністю зрослися. У центрі квітки є зовнішня та внутрішня корони.

Рослина є цікавою. У 1977 р. Південно-Африканська Рада наукових та технологічних випробувань запатентувала речовину Р 57 (14-ОН, 12-тиглоїл прегнан стероїдний глікозид), яка була виділена із серцевини стебла худії.

hudia.ai

Останнім часом з рослини було виділено 10 нових похідних С-21 стероїдів, які назвали гордонізидами, та 11 нових оксипрегнанових глюкозидів, які одержали назву 12-О-β-тиглоїл худигозиди ізораманону. Результати експериментів на щурах показали здатність препарату пригнічувати апетит, що спричиняло зменшення маси тіла. З часом проведені за участю людей дослідження довели позитивну динаміку зменшення маси тіла без побічних ефектів. Вивчено анорексигенний механізм дії екстракту. Виявлено, що стероїдна сполука Р 57 впливає на центр голоду у гіпоталамусі подібно до глюкози, виступаючи потужним супресором апетиту. Ці дослідження дали підставу для застосування препаратів на основі БАР кактуса Х.Г. для пригнічення апетиту і лікування метаболічних порушень, пов’язаних з ожирінням.

Маккалистер Р. Все о суккулентах. — СПб., 2007; Якісний та кількісний аналіз стероїдних сполук в сухому екстракті худії та таблетках з цим екстрактом / І.В. Ярошенко, І.О. Журавель, Н.Є. Бурда та ін. // Фармацевтичний часопис. — 2009. — № 1(9); Pereira C.A., Pereira L.L.S., Corrêa A.D. Hoodia gordonii in the treatment of obesity: A review // J. Med. Plants Res. — 2010. — Vol. 4. — № 22; Pregnane glycosides from Hoodia gordonii / Y.J. Shukla, R.S. Pawar, Y. Ding et al. // Phytochemistry. — 2009. — Vol. 70. — № 7.


Інші статті автора