С-РЕАКТИВНИЙ БІЛОК

С-реактивний білок (англ. С-reactive protein, crp) належить до так званих білків гострої фази, чутливий індикатор ушкодження тканин при некрозі, запаленні, травмі. С-реактивний білок, пов’язаний у комплекс із молекулами фосфатидилхоліну на поверхні багатьох бактерій, є потужним опсоніном для моноцитів, стимулюючи перетравлення залучених організмів, також бере участь у взаємодії Т- і В-лімфоцитів, активує класичний шлях комплементу. Синтезується переважно в гепатоцитах. С-реактивний білок — дуже чутливий елемент крові, швидше за інші реагує на ушкодження тканин. Наявність реактивного білка в сироватці крові — ознака запального процесу, травми, проникнення в організм чужорідних мікроорганізмів-бактерій, паразитів, грибів. С-реактивний білок стимулює захисні реакції, активізує імунітет. У сироватці крові здорової людини він відсутній. Цей неспецифічний білок синтезується в основному в печінці й наявний у багатьох біологічних рідинах (плевральній, перитонеальній, перикардіальній, синовіальній). Він з’являється в крові через 18–24 год після ушкодження тканини, причому його рівень може зрости в 1000 разів, після чого швидко знижується в міру стихання запального процесу. Поява С-р.б. у крові передує підвищенню титру антитіл і ШОЕ, зниження його рівня також відбувається раніше, ніж зниження ШОЕ.

Мета дослідження — показати підвищення С-р.б. при інфекційних захворюваннях як контроль ефективності процесу лікування хронічних захворювань (амілоїдоз); контроль за ефективністю антибактеріальної терапії (сепсис новонароджених, сепсис, пневмонії, менінгіт тощо); як показник динаміки лікування аутоімунних захворювань.

Референтні значення для С-р.б. відсутні. У дорослих його рівень може досягати 0,8 мг/дл (довірчий інтервал <8 мг/л).

Відхилення від норми. Рівень підвищення показника при запаленнях (бактеріальні, вірусні інфекції, системні ревматичні захворювання), некрозі тканин (післяопераційні ускладнення), травмах, злоякісних пухлинах. Після інфаркту міокарда рівень С-р.б. зростає на 2-й день захворювання, а до кінця 2-го — початку 3-го тижня знижується до нормальних значень, при стенокардії підвищення його концентрації у сироватці крові не відбувається.

Фактори, що впливають на результат дослідження: стероїди і саліцилати можуть маскувати підвищення рівня С-р.б. Пероральні контрацептиви (помилкове підвищення). Вагітність (III триместр), використання внутрішньоматкових препаратів (підвищення рівня).

Кишкун А.А. Руководство по лабораторным методам діагностики. — М., 2010; Лабораторные и инструментальные исследования в диагностике: Справочник / Пер. с англ. В.Ю. Халатова; Под ред. В.Н. Титова. — М., 2004; Лифшиц В.М., Сидельникова В.И. Медицинские лабораторные анализы: Справочник. — Изд. 3-е, испр. и доп. — М.–Х., 2007; Михайлов И.Б. Настольная книга врача по клинической фармакологии: Руководство для врачей. — СПб., 2010.


Інші статті автора