СТОМАТОЛОГІЧНІ ЛІКУВАЛЬНІ ДИСКИ

СТОМАТОЛОГІЧНІ ЛІКУВАЛЬНІ ДИСКИ — Stomatological medical discs (лат. discus — плоске коло, кругла пластинка, диск) — ЛП у вигляді твердої лікарської форми, який застосовується для знеболювання твердих тканин зубів при препаруванні їх під незнімні протези, при лікуванні гіперестезії твердих тканин, захисту препарованих зубів від впливу термічних, хімічних, механічних подразників і мікрофлори ротової порожнини, а також для профілактики карієсу. С.л.д. дають можливість методом механічного притирання та імпрегнації за допомогою бормашини створити щільний контакт АФІ із тканинами зуба, активно нагнітати їх у міжемалеві простори й дентинні канальці твердих тканин зуба та забезпечувати пролонговану дію. Оскільки структура композиції дисків м’якша порівняно з тканинами зуба, в міру спрацьовування С.л.д. від тертя на поверхні зубів утворюється захисна ремінералізуюча мікроплівка, що створює штучний бар’єр карієсогенним і подразливим факторам. Ступінь інтенсивності проникнення АФІ у тканини може регулюватися шляхом зміни швидкості обертання дисків, сили тиску на зуби й тривалості обробки поверхні зуба. С.л.д. дозволяють значно підвищити терапевтичну ефективність та механізувати процес уведення АФІ у тканини зубів, що надає їм перевагу над іншими стоматологічними лікарськими формами; дає змогу одночасно використовувати різні за своїми терапевтичними та фізико-хімічними властивостями речовини, що застосовуються в стоматологічній практиці.

С.л.д. можуть бути отримані трьома методами: пресуванням (розплавлену суміш інгредієнтів диска після застигання подрібнюють, просіюють, після чого гранульовану масу піддають пресуванню), штампуванням (розплавлену суміш виливають у спеціальну форму, після чого диски виготовляють спеціальними штамп-інструментами) та виливанням (розплавлену суміш перемішують до однорідної маси, після чого заливають у гарячому вигляді 95±5 °С у відповідні металеві форми). Після охолодження диски виймають, упаковують по 10 штук у поліетиленові пакети або скляні банки. Диски мають такі розміри: діаметр — 15 мм, висота — 3,5 мм, отвір у центрі — 2 мм. Колір дисків коливається від білого до коричневого й зумовлений властивостями наявних складових речовин. Розміри С.л.д. відповідають розмірам абразивних каменів, що застосовуються при роботі на бормашинах у стоматології. Стоматологічні диски є ЛП, який не описаний в ДФУ (2001) та інших фармакопеях (USP XXII, BP 1993, DAB 10).

Маслій Ю.С., Єгоров І.А., Гризодуб В.І. та ін. Стоматологічні лікувальні диски «Нафтатрин». Технологія виготовлення та фармацевтичні дослідження // Фармаком. — 2003. — № 1; Маслій Ю.С., Єгоров І.А., Гризодуб В.І. Підхід до питання знеболювання твердих тканин зубів // Вісник фармації. — 2007. — № 4; Маслій Ю.С., Єгоров І.А., Рибачук В.Д. Дослідження по створенню лікарських форм для ортопедичної та терапевтичної стоматології // Вісник фармації. — 2002. — № 2.


Інші статті автора