СТАНДАРТНІСТЬ ВХІДНОЇ СИРОВИНИ

СТАНДАРТНІСТЬ ВХІДНОЇ СИРОВИНИ. Стандартність — відповідність чого-небудь вимогам, загальним принципам або характеристикам до стандарту; вихідна сировина (англ. Starting material), відповідно до GMP ВООЗ i GMP ЄС — будь-яка речовина певної якості, що використовується у виробництві ЛП, за винятком пакувальних матеріалів. Згідно з ICH поняття «вхідна сировина» визначається як сировина, проміжний продукт, лікарська субстанція, які використовуються на будь-якому етапі виробництва ЛП. Відповідно до МВ 64У-1-97 «Виробництво лікарських засобів. Належні правила і контроль якості» вихідна сировина — речовини, що входять до складу ЛП або призначені для обробки, їх продукти входять до складу ЛП.

Директиви FDA висувають такі вимоги до вхідної сировини: мати назву, хімічну структуру, хімічні та фізичні характеристики та властивості, зазначені домішки, що добре описані у літературних джерелах; бути отриманими загальновідомими методами; бути вагомим фрагментом структури ЛП; мати доступну собівартість.

Директиви всіх країн висувають вимоги до С.в.с., які ґрунтуються на контролі до процесу виробництва, аналітичному контролі готового продукту та контролі розповсюдження. Поняття С.в.с. складається з усіх регламентованих вимог якості для фармацевтичної продукції, яка досягається за допомогою контролю виробництва та розповсюдження ЛП згідно з положенням GMP та GDP. Таким чином, С.в.с. — це відповідність загальноприйнятим вимогам якості та гарантія її безпеки при подальшому використанні.

У законодавстві України термін «вхідна сировина» відсутній. У наказі МОЗ України від 15.12.2004 р. № 626 «Про затвердження правил виробництва (виготовлення) лікарських засобів в умовах аптеки» зустрічається поняття діючої речовини (субстанції) та допоміжної речовини, які фактично і є вхідною сировиною для виробництва ЛП. Вхідна сировина при надходженні до аптеки повинна супроводжуватися сертифікатом аналізу виробника та висновком щодо її якості, виданим атестованою та/або акредитованою лабораторією.

В аптеках для виготовлення ліків використовують тільки стандартну ЛРС, що відповідає стандарту, або сировину з більш високим вмістом діючих речовин. ЛРС, яка містить діючих речовин менше, ніж указано в стандарті, визнається непридатною для використання.

У разі підвищеного вмісту діючих речовин необхідно провести розрахунок нестандартної сировини за формулою:

X=А•В/Б,

де Х — кількість сировини з підвищеним вмістом діючих речовин, в г; А — прописана кількість ЛРС у рецепті, в г; Б — фактична кількість діючих речовин у сировині, виражена у процентах або ОД в 1,0 г; В — стандартний вміст діючих речовин у тих же одиницях.

Кількісний вміст алкалоїдів у ЛРС виражається у процентах (%). Напр., трава термопсису вважається стандартною, якщо вміст алкалоїдів становить 1,5%. Стандартність ЛРС, що містить серцеві глікозиди, виражається у біологічних одиницях дії. Так, трава горицвіту вважається стандартною з вмістом 50–66 ОД, листя наперстянки — 50–60 ОД (ОД стандартної сировини, що містить серцеві глікозиди, відповідає дозі, яка спричиняє протягом години остаточну систолічну зупинку серця в нормальної жаби-самця масою 30,0 г).

Півненко Г.П. Аптечна технологія ліків. — К., 1962; Производство лекарственных средств. Надлежащие правила и контроль качества (МВ 64У-1-97). — К., 1997; Наказ МОЗ України «Про затвердження правил виробництва (виготовлення) лікарських засобів в умовах аптеки» від 15.12.2004 р. № 626 // Юридичні аспекти фармації. — 2004. — Т. 2; The IPEC-Americas® Significant Change Guide for Bulk Pharmaceutical Excipients (Second Revision, March 2009); EU Guidelines to Good Manufacturing Practice, Medicinal Products for Human and Veterinary Use, Part II, Basic Requirements for Active Substances used as Starting Materials (Brussels, Belgium, Oct. 2005); ICH Q8 Pharmaceutical Development (Geneva, Switzerland, May 2006); ICH Q9 Quality Risk Management (Geneva, Switzerland, June, 2006); FDA, Guidance for Industry: BACPAC I: Intermediates in Drug Substance Synthesis; Bulk Actives Postapproval Changes: Chemistry, Manufacturing, and Controls Documentation, Feb. 2001, withdrawn, Fed. Regist. Notice June 1, 2006.


Інші статті автора