КАРДАМОН СПРАВЖНІЙ

КАРДАМОН СПРАВЖНІЙ (лат. Elettaria cardamomum L., рос. — кардамон настоящий, родина імбирні — Zingiberaceaе) — багаторічна трав’яниста рослина, яка нагадує кущ, завв. до 3–4 м. Має могутнє м’ясисте кореневище, від якого відходить утворене основами листків несправжнє стебло з довгими суцвіттями із 3–6 квіток. Листочки блідо-зелені, цільнокраї, списовидні, досягають 70 см завд. та 8 см завш. У пазухах вузьких 3–4 см криючих листків розташовуються по 1 квітці. Віночок складається з 3 жовтих вузьких пелюсток. Після цвітіння К.с. утворює плід у вигляді тригніздої коробочки. У кожній коробочці — до 20 насінин. Запах приємний, сильний, смак солодкуватий, гостропряний. К.с. родом із Індії та Шрі-Ланки, росте в дикому вигляді на Ближньому Сході, на Шрі-Ланці. Культивується в Індії, на Шрі-Ланці, у Камбоджі, у Центральній Америці, особливо у Гватемалі, Сальвадорі.

Для медичних, харчових та парфумерних цілей використовують плоди та насіння рослини. Плоди містять 3–7,5% ефірної олії, насіння — 4–10% ефірної олії, до складу якої входять α-терпінілацетат (28–50%), 1,8-цинеол (2–44%), сабінен (3–5%), α-терпінеол, β-терпінеол (0,7–2,1%), лімонен (2–14%), ментон (до 6%), ліналілацетат (1,6–7,7%), ліналоол (0,4–3,7%), β-феландрен (3%), α-пінен, мірцен, п-цимен, гераніол, нерол, неролідол, борнеол. Основними компонентами, які зумовлюють запах ефірної олії кардамону, є α-терпінілацетат, 1,8-цинеол, ліналоол, α-терпінеол, ліналілацетат. Естер α-терпінілацетат надає ефірній олії трав’яного запаху та помірно пекучого смаку, 1,8-цинеол — свіжий, камфороподібний запах та охолоджуючий смак. Ліналоол зумовлює квітковий із цитрусовою нотою запах, α-терпінеол — квітковий запах. Наявність ліналілацетату надає сировині солодкого квітково-фруктового запаху, що зумовлює використання плодів кардамону в парфумерії та кулінарії. Насіння багате на крохмаль (20–45%), жирну олію (10%) та кальцію оксалат. Жирна олія насіння кардамону переважно складається з олеїнової (до 44%) та пальмітинової (до 38%) кислот. Крім того, насіння містить β-ситостерол та γ-ситостерол. Вміст жирної олії в плодах становить 1–4%.

У стародавні часи в Європі насіння К.с. застосовували в медицині для поліпшення травлення, при мігрені, як рослинну сировину, що має вітрогінну та протикашльову дію. На сьогодні в багатьох країнах К.с. рекомендують при астмі та мігрені. За результатами фармакологічних досліджень доведено анальгезивний ефект масляних екстрактів плодів. Комплекс БАР виявляє протипухлинну, імуностимулювальну та протизапальну дію.

Як прянощі використовують висушене насіння. Воно має приємний аромат, солодкуватий та гостропряний смак. Розрізняють два сорти цих прянощів: малабарський кардамон (з невеликими плодами та насінням) і мисорський (більші плоди та насіння).

Журавель І.О. Вивчення складу ефірної олії плодів кардамону // Укр. біофармац. журн. — 2010. — № 2 (7); A Handbook of culinary herbs, spices, spices mixtures and their essential oils: medicinal spices / Вy ed. E. Teuscher. — Stuttgart, 2006; A Handbook of Medicinal Plants / N.D. Prajapati, S.S. Purohit, A.K. Sharma, T. Kumar. — Agrobios, India, 2003; Bellamy D., Pfister A. World Medicine — Plants, Patients and People. — Oxford, 1992; Chemistry of Spices / Ed. by V.A. Parthasarathy, B. Chempakam, T.J. Zachariah. — Pondicherry, India, 2008.


Інші статті автора