ПРЕМІКСИ

Премікси (Premices) — суміші БАР з наповнювачами, призначені для введення в корми, комбікорми і білково-вітамінні добавки. Основне призначення П. — стимуляція всіх видів обміну речовин (підвищення активності ферментів) у тварин для одержання їхньої максимальної продуктивності при мінімальних витратах корму, а також профілактика і терапія інфекційних і паразитарних хвороб.

Згідно з ДФУ (доп. 3), премікси лікувальних кормових добавок для ветеринарного застосування (Praeadmixta ad alimenta medicate ad usum veterinarium) — це суміші АФІ у певних відповідних основах, призначені для полегшення їх уведення тваринам. Використовують при приготуванні лікувальних кормових добавок і бувають у гранульованому, порошкоподібному, м’якому і рідкому стані. При використанні у формі порошків або гранул вони повинні бути сипкими і гомогенними; не допускається утворення агрегатів. При використанні в рідкій формі вони мають бути гомогенними суспензіями або розчинами, які одержують зі структурованих рідин або тиксотропних гелів. Залежно від дії розрізняють лікувальні та профілактичні премікси.

Лікувальні премікси залежно від фармакологічної групи діючої речовини поділяють на вітамінні, антибіотичні, мінеральні (залізовмісні препарати), білкові (містять комплекс амінокислот), комплексні (містять мінеральні речовини, вітаміни, мікроелементи). Профілактичні премікси бувають антистресові, антигельмінтні, для посилення пігментації та зміцнення шерсті домашніх тварин і додавання їй блиску; для підтримки росту, гарного вигляду і якості шерсті; для підтримки здоров’я старіючих тварин. Якщо немає інших зазначень згідно з інструкцією щодо застосування, вміст П. у вигляді гранул або порошку в лікувальній кормовій добавці має становити не менше 0,5%. БАР найчастіше становлять 4–10% маси. Крім БАР, у П. включають наповнювачі, які повинні відповідати певним вимогам (стабільність при зберіганні, індиферентність, сипкість, негігроскопічність та стійкість до кормових шкідників). Комплексні наповнювачі містять певні пропорції рослинної (борошна чи висівок із сої, кукурудзи, рису, ячменю) та мінеральної (крейди тощо) сировини. Для підвищення стабільності П. при зберіганні додають антиоксиданти (бутилоксіанізол, бутилокситолуол та харчові стабілізатори); для покращання розчинення та розпадання додають детергенти (коламін, бентоніт); для кращого поїдання тваринами додають ароматичні речовини (ефірні олії фенхелю та коріандру, ванілін, цукор, відходи виробництва, какао тощо).

Премікси виробляються на вітамінних комбінатах, заводах кормової промисловості та інших згідно з НТД. Головними критеріями їх оцінки є якість (якість сировини; поточний контроль кожної партії за вмістом АФІ; контроль готової продукції, в т.ч. зовнішній вигляд, запах, колір, розмір часток, вміст вологи, якісний склад вітамінів і мікроелементів; мікробіологічна чистота) та безпека.

ДФУ, доп. 3. — К., 2009.


Інші статті автора