СЕЗАМОВА (кунжутна) ОЛІЯ

СЕЗАМОВА (кунжутна) ОЛІЯ, Sesami oil raffinatum (Ph Eur), Refined sesame oil (BP), Sesame oil (USPNF, JP, CAS № 8008-74-0), син.: Benne oil, gingelli oil, Lipovol SES, teel oil — суміш кислот, представлених у вигляді гліцеридів арахідонової (0,8%), лінолевої (40,4%), олеїнової (45,4%), пальмітинової (9,1%) і стеаринової (4,3%) кислот, а також у невеликій кількості складний циклічний етер сезамін і глікозид сезамолін. Склад С.о. може незначно змінюватись.

С.о. отримують із достиглого насіння (містить 48–64% олії) культивованої рослини Sesamum indicum L. (род. Pedaliaceae) методом холодного пресування чи екстракцією з подальшим рафінуванням. Це прозора, світло-жовтого кольору рідина (колір можна поліпшити за рахунок додаткового рафінування), без запаху чи з легким приємним запахом і специфічним смаком. Застигає близько –4 оС з переходом у м’яку масу. С.о. змішується із хлороформом, етером, карбондисульфідом, гексаном і рідким вазеліном; нерозчинна у воді та практично нерозчинна в спирті (95%). Має такі числові показники: густина — 0,916–0,920 г/см3, точка самозаймання — 338 ˚С, точка затвердіння – 5 ˚С, показник заломлення nD40=1,4650–1,4665; в’язкість (динамічна) — 43 мПа·с; кислотне число ≤2, йодне число в межах 103–116; число омилення в межах 188–195; неомилюючих речовин не повинно бути >1,5%.

С.о. більш стабільна порівняно з іншими оліями і більш повільно гіркне, що пояснюється антиоксидантними властивостями деяких її компонентів. Європейська Фармакопея дозволяє додавати до олії антиоксиданти. Можлива стерилізація олії методом фільтрації чи сухим жаром. Умови стерилізації ін’єкційних ліків з С.о. — 170 оС протягом 2 год (150 ˚С протягом 1 год недостатньо; проте було доведено, що стерилізація С.о. сухим жаром протягом години є достатньою для інактивації спор Bacillus subtilis spores). С.о. слід зберігати у повністю заповнених непроникних для повітря і світла контейнерах при температурі ≤40 ˚С. С.о., яку використовують для ін’єкцій, необхідно зберігати у герметичних контейнерах, в яких повітря замінене на інертний газ (у середовищі інертного газу). Ця олія після нагрівання до 140 ˚С протягом 15 хв повинна залишатися прозорою.

Застосовується С.о. у фармацевтичних препаратах переважно як розчинник для повільно розчинних АФІ для в/м ін’єкцій (стероїдів: естрадіол валеріат, гідроксипрогестерону капроат, тестостерон енантат і нандралон десаноат або інших речовин, розчинних в олії). Розсмоктування С.о. в місці ін’єкції (в/м або підшкірно) у поросят продовжується протягом 23 діб. С.о. може бути використана при виготовленні підшкірних ін’єкцій, пероральних капсул, ректальних супозиторіїв, очних лікарських форм, суспензій, емульсій, лініментів, паст, мазей і мил. Множинні емульсії С.о. з іншими оліями вивчали як пролонговані системи з рифампіцином, мікроемульсії для трансдермальних систем з кетопрофеном. Сезамова паста (тахінін), що містить подрібнене насіння кунжуту в кунжутній олії, використовується як суспензуючий агент. С.о. використовується і як харчова олія в складі олійного маргарину.

Жогло Ф.А. Неводні розчинники: характеристика, властивості та застосування в технології готових лікарських форм. — Львів, 2002; Nakhare S., Vyas S.P. Prolonged release of multiple w/o/w emulsion systems // Indian. J. Pharm. Sci. — 1995. — № 57 (2); Rhee Y.-S., Choi J.-G., Park E.-S., Chi S.C. Transdermal delivery of ketoprofen using microemulsions // Int. J. Pharm. — 2001. — № 228 (1).


Інші статті автора