ФРАХТУВАННЯ

ФРАХТУВАННЯ (нім. fracht — вантаж) — контракт, за яким судовласник надає фрахтувачу (вантажовідправнику) судно для перевезення вантажів між певними пунктами за обумовлену винагороду (фрахт). Відповідно до «Інкотермс-90» існують такі базисні умови постачання: CIF (вартість страхування та фрахт (порт призначення)); CFR (вартість і фрахт (узгоджений порт призначення)); CIP (фрахт і страхування, сплачені до пункту призначення).

Існує 2 групи Ф.: 1 група — види фрахту, при яких за судовласником зберігається контроль за роботою та використанням судна і комерційний ризик: Ф. на один рейс, Ф. на останній рейс, Ф. за генеральним договором, Ф. за дейлі-чартером; 2 група — Ф., коли судовласник на певний період частково або повністю втрачає контроль за роботою та використанням судна, комерційний ризик: Ф. у тайм-чартер, Ф. у бербоут-чартер, Ф. у димайз-чартер. Види Ф. відрізняються один від одного розподілом комерційних ризиків і експлуатаційних витрат між судовласником і фрахтувателем. Вибір виду Ф. здійснюється на підставі відповідного техніко-економічного обґрунтування. Договір перевезення укладається в письмовому вигляді, в якому вказується дата і місце укладення договору, призначення та характеристика судна, суб’єкти, найменування сторін, морехідність, рід вантажу, кількість вантажу, повний вантаж, вантажні опціони, палубний вантаж, витрати з вантажних операцій. Фрахт — плата за перевезення вантажів водним шляхом або використання суден протягом певного часу. Фрахт установлюється під впливом конкуренції на фрахтувальному ринку, відображає попит і пропозицію вантажів і за згодою сторін супроводжується для кожного трансакцією. Ціна фрахту встановлюється за двома формами: за фрахтовою ставкою (використовується для певних партнерів на період певної операції) і за тарифом (використовується при лінійних перевезеннях на повній лінії). Термін оплати фрахту визначається в угоді.

У фармацевтичній промисловості Ф. використовується дуже рідко. При цьому в основному використовується перша група Ф, тобто Ф. на один рейс.

Посилкіна О.В., Сагайдак Р.В., Яремчук О.А., Кубасова Г.В. Фармацевтична логістика. — Х., 2007; Сергеев В.И. Логистика в бизнесе. — М., 2001; David Boddy, Robert Ration. Management An introduction. Prentice — Hall Europe. London, New York, Sydney, Tokyo, Paris, 1998.


Інші статті автора