ФОЛІКУЛОСТИМУЛЮВАЛЬНИЙ ГОРМОН

ФОЛІКУЛОСТИМУЛЮВАЛЬНИЙ ГОРМОН (ФОЛІТРОПІН) (лат. folliculus — мішечок + грец. tropos — напрямок) — гонадотропний гормон хребетних тварин, що виділяється базофільними клітинами аденогіпофізів. За хімічною природою є складним білком глікопротеїном, який у самок стимулює розвиток фолікулів до моменту овуляції, посилює сперматогенез, синтез андрогенів і естрогенів, підвищує чутливість статевих залоз до лютропіну. Регуляція синтезу Ф.г. здійснюється рилізинг-гормоном гіпоталамічної ділянки мозку — фоліберином і за принципом зворотного зв’язку — вмістом у крові андрогенів та естрогенів.

Ф.г. застосовується в практичній медицині; при зниженні функції статевих залоз у чоловіків і жінок, при безплідді використовують його аналоги — сироватковий і менопаузний гонадотропіни, а також аналог лютропіну — хоріонічний гонадотропін.

Биохимия / Под ред. член-кор. РАН Е.С. Северина. — М., 2003; Боєчко Ф.Ф., Боєчко Л.О. Основні біохімічні поняття, визначення і терміни. — К., 1993; Гонський Я.І., Максимчук Т.Т. Біохімія людини. — Тернопіль, 2001.


Інші статті автора