ФІТОПРЕПАРАТИ

Фітопрепарати, фітотерапевтичні препарати — будь-які витяги або діючі речовини, одержані з ЛРС, чи їх комбінації у певній лікарській формі, що визначає готовий продукт споживання та використовується для лікування або профілактики захворювань.

Головна відмінність фітопрепаратів полягає в тому, що вони містять декілька груп речовин, які умовно поділяються на діючі (див. Діючі речовини), супутні та баластні. Витяги з ЛРС одержують за допомогою різних технологічних процесів: екстракції, дистиляції, віджиму, фракціонування, очищення, концентрування або ферментації.

За способом виробництва Фітопрепарати поділяють на ті, що випускає фармацевтична промисловість, та екстемпорального (аптечного або домашнього) приготування. У домашніх умовах лікарські форми готують на воді, спирті, горілці, вині, молоці, мінеральних водах, меді, рослинних і тваринних жирах з використанням емпіричного досвіду тисячоліть. З ЛРС готують екстемпоральні водні настої, відвари або чаї, спиртові настойки, сиропи, мазі, вичавлюють соки зі свіжої сировини.

Фітопрепарати промислового виробництва містять:

  1. суму БАР (галенові препарати, настойки, екстракти, соки);
  2. очищену суму діючих речовин (новогаленові препарати);
  3. продукти первинної переробки (ефірні та жирні олії, камеді, смоли тощо).

ЛП, що містять ізольовані індивідуальні речовини, отримані з ЛРС (дигоксин, дигітоксин, вінкристин, вінбластин тощо), не відносять до Ф., оскільки не мають тих особливостей полівалентної фармакологічної дії, яка зумовлена різноманітним складом БАР та їх взаємодією, властивою природним комбінаціям витягів з ЛРС. Головні ознаки Фітопрепарати мають відповідати принципам фітотерапії (див. Фітотерапія). Багато хімічних сполук, які були спочатку виділені із ЛРС, зараз одержують шляхом синтезу (атропін, ментол, вітаміни) або методами біотехнології (аймалін).

Згідно з рекомендаціями ВООЗ (2002) до Ф. промислового виробництва висуваються такі вимоги: відповідність стандартам на всіх етапах виробництва для забезпечення постійного складу рослинних БАР; передбачуваність дії завдяки отриманню однорідної сировини; доведена ефективність та безпечність у доклінічних і клінічних дослідженнях.

Вайс Р.Ф., Финтельман Ф. Фитотерапия. Руководство: Пер. с нем. — м., 2004; Гарник Т.П. Сучасні технології виробництва фітозасобів та перспективи фітотерапії // Фітотерапія. Часопис. — 2008. — № 1; Солодовніченко Н.М., Журавльов М.С., Ковальов В.М. Лікарська рослинна сировина та фітопрепарати. — Х., 2003; Fundamentals of pharmacognosy and phytotherapy / M. Heinrhich, J. Barnes, S. Gibbons, E.M. Williamson, 2004.


Інші статті автора