КУКУРУДЗА ЗВИЧАЙНА

КУКУРУДЗА ЗВИЧАЙНА фотоКУКУРУДЗА ЗВИЧАЙНА (маїс), Zea mays L. (zea — від грец. zeіa — назва кормового злаку; mays від мексик. народної назви рослини maіz) — рослина родини м’ятликових (Poaceae); рос. назви: кукуруза обыкновенная (від ісп. cucurucho), маис; народ. назви: божа пшеничка, кендериця, кійки, мелай, початка, шулька. Батьківщина — Південна Мексика і Гватемала. У дикорослому стані невідома. Її широко обробляють на всіх континентах як зернову, силосну, лікарську культуру. Серед країн СНД вирощують в Україні, Молдові, на Закавказзі, у Центральній Азії, Нижньому Поволжі, на Північному Кавказі, півдні Далекого Сходу.

Однорічна однодомна трав’яниста рослина до 3–4 м завв., з розвинутою мичкуватою кореневою системою й опорними придатковими коренями. Стебло пряме, нерозгалужене, до 7 см у діаметрі, з вузлами й губчастою серцевиною. Листки чергові, широколанцетні, піхвові, з хвилястим краєм, до 1 м завд. Тичинкові квітки зібрані у велику верхівкову розкидисту волоть; маточкові розташовані в пазухах верхніх стеблових листків у початках, охоплених листкоподібними обгортками, з яких виходять у вигляді пучка численні довгі ниткоподібні шовковисті стовпчики з короткою роздвоєною приймочкою на верхівці. Стовпчики дещо скривлені, пласкі, 0,5–20 см завд. і 0,1–0,15 мм завш.; приймочки 0,4–3 мм завд., від світло-жовтого до брунатного кольору. Плоди — округлі зернівки білого, жовтого, червоного, коричневого або майже чорного кольору, зібрані в качан вертикальними рядками. Цвіте в липні–вересні, плоди достигають у вересні–жовтні.

Офіцинальною сировиною є стовпчики з приймочками кукурудзи — Stylі cum stіgmatіs Zeae maydіs, які заготовляють у період молочної стиглості початків (у серпні–вересні). Сушать у сушарках при температурі 40 oС або в затінку, чи в приміщенні, яке добре провітрюється, розкладаючи тонким шаром (1–2 см завт.) на тканині або папері.

Основними діючими речовинами К.з. є вітаміни, вуглеводи та ліпіди. Стовпчики з приймочками К.з. містять вітаміни: філохінон (вітамін К1) — до 1600 біологічних одиниць на 1 г сировини; каротиноїди (тетратерпеноїди): криптоксантин, неокриптоксантин, зеаксантин; аскорбінову кислоту (вітамін С), тіамін (вітамін В1), рибофлавін (вітамін В2), пантотенову кислоту (вітамін В3), піридоксин (вітамін В6), токофероли (вітамін Е), вітамін D, інозит; сапоніни — до 3,18%; жирну олію — до 3%; смоли — до 2,7%; камеді — до 3,8%; флавоноїди: похідні 3-дегідроксіантоціану, флавон-4-олу і С-глікозилфлавону; гіркі глікозиди; дубильні речовини; етерну олію — до 0,12%; алкалоїди — до 0,05%; стероїди: стигмастерол, ергостерин, ситостерол; макро- та мікроелементи: K, Ca, Mg, Fe, Si, Mn, Cu, Zn, Al, Ba, Se, Ni, B, J. У листі виявлені флавоноїди; фенолкарбонові кислоти: кофеїлхінна, феруїлхінна; каротиноїди; стероїди; тритерпенові сапоніни: α- і β-амірин. Зернівки містять вуглеводи: крохмаль — до 70%; вітаміни: каротиноїди, вітаміни Е, В1, В2, В3, В6, нікотинову кислоту (вітамін РР), біотин; жирну олію, до складу якої входять похідні лінолевої та олеїнової кислот; білок; флавоноїди. Зародки зернівок К.з. — Embryonis Maydis — містять жирну олію — до 60%; білкові речовини — 18%; фітин — 5%; вітамін Е, вітамін F, каротиноїди, стероїди.

Кукурудзяну олію — Oleum Maydis — одержують із зародків К.з. холодним, гарячим пресуванням або екстракцією. У медичній практиці використовують олію, отриману холодним пресуванням, вона має золотисто-жовтий колір, приємний смак; йодне число становить 111–131.

Настій, відвар і екстракт рідкий кукурудзяних приймочок має жовчогінну, діуретичну дію, застосовують при жовчнокам’яній та нирковокам’яній хворобах, холециститі, холангіті, гепатитах, циститі, набряках, пов’язаних з порушенням серцевої діяльності, ожирінні, геморагічних діатезах і маткових кровотечах різного походження. ЛРС входить до складу бальзаму Поліфітол жовчогінної дії та сечогінних і жовчогінних чаїв. Препарати К.з. протипоказані при обтураційній жовтяниці, тромбофлебіті та в стані гіперкоагуляції. У гомеопатії сировину використовують при набряках серцевого походження. Крохмаль кукурудзяний — Amylum Maydis — із зернівок К. застосовують у виробництві порошків і таблеток, кукурудзяну олію — для профілактики і лікування при атеросклерозі та гіпертонії, порушенні обміну речовин. Цінна харчова і кормова рослина. З К.з. можна також отримувати глутамінову кислоту, папір, віскозу, лаки, лінолеум та ін.

БСЭ. — М., 1973. — Т. 13; Лікарські рослини: Енциклопедичний довідник / Відп. ред. А.М. Гродзинський. — К., 1990; Компендиум 2015 — лекарственные препараты / Под ред. В.Н. Коваленко. — К., 2015; Энциклопедический словарь лекарственных растений и продуктов животного происхождения / Под ред. Г.П. Яковлева и К.Ф. Блиновой. — СПб., 2002.


Інші статті автора