ФЕТОПЛАЦЕНТАРНІ ПРЕПАРАТИ

Фетоплацентарні препарати (лат. fetus — зародок, плід, потомство, породження + placenta — плацента, коржик; син. дитяче місце) — перспективна група ЛП, які виготовляють з ембріональних тканин і тканин фетоплацентарного комплексу.

Фетоплацентарний комплекс включає в себе сукупність тканин внутрішньоутробного плода, плаценти та навколоплідних оболонок. Лікувальні властивості плаценти були відомі ще в Давньому Єгипті, але прогрес у цій галузі фармації став можливим лише в останні роки. На відміну від інших тканин, ембріональним, фетальним та плацентарним тканинам притаманна імунна толерантність, тобто препарати з них не викликають реакції відторгнення. Вони багаті на мінеральні речовини, вітаміни, білки, в т.ч. альфа-фетопротеїн та БАР, гормони, інтерлейкіни, інтерферони, фактори росту та ін.

Фетоплацентарні препарати можна поділити на 2 групи: препарати, що містять екстракти з ембріональних тканин і тканин фетоплацентарного комплексу та препарати стовбурових клітин, одержаних з цього комплексу. Фетоплацентарні препарати першої групи широко застосовують в сучасній медицині та косметології. Вони є продуктом переробки плаценти, їх основними діючими речовинами є плацентарні білки, амінокислоти, глікозаміноглікани, гормони. Препарати цієї групи виявляють адаптогенні, репаративні, протизапальні, антиоксидантні, анальгезивні та антистресові властивості. Фетоплацентарні препарати другої групи вводяться пацієнтам безпосередньо після одержання клітин з ембріона та фетоплацентарного комплексу або після зберігання в кріобанку. Використовують клітинні препарати при лікуванні хвороб Альцгеймера, Паркінсона, Хантінгтона, атеросклерозу, інфаркту міокарда, гепатитів, лейкемії, дегенерації сітківки, ревматоїдного артриту, наслідків інсульту, цукрового діабету, ВІЛ-інфекції та інших захворювань (див. Стовбурові клітини).

Розвиток терапії, заснованої на використанні Ф.п., обмежується мораторієм на використання стовбурових клітин, який діє в Україні з 2004 р.

Гривенников И.А., Шкуматов А.А. Эмбриональные стволовые клетки // Пробл. репродукции. — 2002. — №3; Lanza R.P., Cibelli J.B., West M.D. Prospects for the use of nuclear transfer in human transplantation Prospects for the use of nuclear transfer in human transplantation // Nat. Biotechnol. — 1999. — Vol. 17, № 12.


Інші статті автора