КОМП’ЮТЕРНИЙ ВІРУС

КОМП’ЮТЕРНИЙ ВІРУС — невелика за розміром програма, яка може приєднуватися до інших програм і виконувати різні небажані дії на комп’ютері. Програма, всередині якої міститься вірус, називається зараженою. Коли така програма починає працювати, то К.в. знаходить і заражає інші програми, а також чинить будь-які шкідливі дії (напр. псує файли або таблицю розміщення файлів на жорсткому диску, засмічує оперативну пам’ять тощо). Маскування К.в., зараження інших програм і завдання шкоди можуть здіснюватися не завжди, а лише при дотриманні певних умов. Після виконання необхідних початкових дій К.в. передає керування тій програмі, в якій він міститься, і вона працює, як звичайно. Доки на комп’ютері заражено відносно мало програм, присутність К.в. може бути практично непомітною. Однак через деякий час у комп’ютері починають відбуватися небажані явища. Напр., деякі програми перестають працювати або починають працювати неправильно; на екрані з’являються небажані повідомлення, символи тощо; робота на комп’ютері суттєво затримується; деякі файли виявляються зіпсованими. Основні типи К.в., які значно поширені, — макровіруси та інтернет-черв’яки. Макровіруси містяться в документах офісного пакета Microsoft Office (як правило, Microsoft Word), а зараження відбувається після того, як такий документ був відкритий. Стандартною першою дією К.в. є зараження шаблону відповідної офісної програми (для Microsoft Word це файл Normal.doс) і, як наслідок, заражаються створювані документи. Інтернет-черв’яки потрапляють у комп’ютер користувача з інтернет-мережі, як правило, через вкладення електронної пошти. Після проникнення інтернет-черв’як насамперед розсилає себе за всіма поштовими адресами, які містяться в адресній книзі поштової програми Outlook Express. Додаткова негативна діяльність черв’яка безпосередньо на комп’ютері проявляється в тому, що той, хто створив цю програму, за деяких умов отримує доступ до всіх даних жорсткого диску.

Для захисту від К.в. можна використовувати загальні засоби захисту інформації; профілактичні заходи, які дозволяють зменшити вірогідність зараження К.в.; спеціалізовані програми захисту від вірусів. Нині популярні програми Antiviral Toolkit Pro (AVP лабораторії Касперського) та Dr. Web, призначені для пошуку і видалення вірусів, в тому числі макровірусів і інтернет-черв’яків. Особливістю цих програм, як і інших пакетів антивірусних програм, є необхідність систематичного поновлення антивірусних баз даних. Таку інформацію можна отримати на сайтах фірм — розробників антивірусних програм. Напр., для пакета AVP Касперського http://www.avp.ru.

Глушков С.В., Ломотько Д.В., Мельников В.В. Работа в сети Internet. — Х., 2000; Глушков С.В., Сурядний А.С. Персональний комп’ютер. — Х., 2003; Поляк-Брагинский А.В. Сеть своими руками. — СПб., 2004.


Інші статті автора