КЛОФІБРАТ

Клофібрат (Clofibratum), етил 2-(4-хлорфенокси)-2-метилпропіонат.

C12H15ClO3                          Мол. м. 242,7

Clofibratum.ai

АФІ синтетичного походження Прозора, практично безбарвна рідина, дуже малорозчинна у воді, змішується зі спиртом та ефіром. УФ-спектр: λmax 280 нм (78658 = 44); 288 нм (78658 = 31) 0,01% CH3OH; λmax 226 нм (78658 = 460) 0,001% CH3OH. Зберігають у добре закупореному контейнері.

Ідентифікують за ІЧ-спектром поглинання субстанції; за УФ-спектром.

Фармакологічна група. C10A B01 — препарати, що знижують рівень холестерину і тригліцеридів у сироватці крові; фібрати.

Фармакологічні ефекти. Викликає зниження вмісту холестерину і тригліцеридів у плазмі крові, тригліцеридів у ліпопротеїдах дуже низької щільності і холестерину в ліпопротеїдах низької щільності. При цьому підвищує рівень холестерину в антиатерогенних ліпопротеїдах високої щільності, що перешкоджає виникненню атеросклерозу. Зниження вмісту холестерину пов’язане з його здатністю блокувати редуктазу гідроксиметилглутарового коферменту А, що бере участь у біосинтезі холестерину, і посилювати таким чином його розпад. Знижує також агрегацію тромбоцитів та в’язкість крові. Зменшує рівень сечової кислоти в плазмі крові.

Застосування. У комплексній терапії при склерозі коронарних і периферичних судин, судин мозку. Діабетична ангіопатія та ретинопатії. Гіперліпідемії різного генезу, включаючи форми з підвищенням рівня сечової кислоти в плазмі. З метою профілактики при сімейній гіперхолестеринемії, гіперліпідемії і тригліцеридемії, а також ідіопатичному зниженні вмісту ліпопротеїдів низької щільності.

От субстанции к лекарству / Под ред. В.П. Черных. — Х., 2005; European Pharmacopoeia 5; Clarke’s isolation and identification of drugs / Editor A.C. Moffat. — London, 1986.


Інші статті автора