КИСЛОТА ЛІПОЄВА (ТІОКТОВА)

КИСЛОТА ЛІПОЄВА (ТІОКТОВА) (лат. acidum lipoicum < грец. lipos — жир) 6,8-дитіолоктанова кислота — вітаміноподібна сполука, необхідний фактор для росту молочнокислих бактерій. К.л. була відкрита у 50-х роках ХХ ст. у клітинах дріжджів та печінки. Вона може існувати в окисненій (-S-S-) і відновленій (-SH) формах:

Kislota_lipoeva.ai

У вигляді кофактора К.л. входить до складу поліферментних комплексів, які каталізують окиснювальне декарбоксилування піровиноградної, α-кетоглутарової та інших α-кетокислот з утворенням відновлених постачальників водню для окиснювального фосфорилювання; вона містить реактивну дисульфідну групу, яка здатна зв’язувати і здійснювати перенесення проміжних продуктів реакції (водню, ацильних залишків). У комплексах ферментів К.л. міститься у формі ліпоаміду.

К.л. як сильний відновник знижує потребу людини у вітамінах Е і С, оскільки запобігає їх швидкому окисненню.

К.л. надходить до організму з м’ясними продуктами, молоком, частково утворюється мікрофлорою верхнього відділу тонкого кишечнику; недостатність у людини не описана.

У медичній практиці використовують препарати К.л. при захворюваннях печінки, атеросклерозі, інтоксикаціях (ліпамід та ін.).

Біологічна хімія / Л.М. Вороніна, В.Ф. Десенко, Н.М. Мадієвська та ін. — Х., 2000; Березов Т.Т., Коровкин Б.Ф. Биологическая химия / Под ред. акад. С.С. Дебова. — М., 1990.


Інші статті автора