КИСЛОТА ЛАУРИЛОВА

КИСЛОТА ЛАУРИЛОВА, Lauric Acid; Dodecanoic acid (CAS № 143–07–7); син.: C-1297; dodecanoic acid; dodecoic acid; duodecylic acid; ndodecanoic acid; Hydrofol acid 1255; Hydrofol acid 1295; Hystrene 9512; laurostearic acid; Neo-fat 12; Neo-fat 12–43; Ninol AA62 Extra; 1-undecanecarboxylic acid; vulvic acid; Wecoline 1295 — білий кристалічний порошок зі слабким специфічним запахом.

C12H24O2                                   Мол. м. 200,32.

Kislota_laurilovaja.ai

Отримують із жирів рослинного і тваринного походження та рослинних олій. К.л. має такі властивості: Tкип. = 298,9 °С (760 мм рт. ст); Tпл. = 43,2–43,8 °С; густина 0,883 г/см3 (20 °С) та 0,8679 (50 °С) г/см3; йодне число ≤3; кислотне число — 252–287; число омилення — 253–258; показник заломлення n82D =1,418, n70D =1,423, n45D =1,432; питома вага — 0,9; в’язкість динамічна — 7,3 МПа·с при 50 °С; в’язкість кінематична 8,41 МПа·с при 50 °С; тиск парів 10 Па (100 °С), 100 Па (128 °С); вільно розчиняється в етері, етанолі (95%) та метанолі; розчиняється в ацетоні; погано розчиняється в хлороформі; змішується з бензином. Несумісна з сильними лугами, окисниками та відновниками.

Широко використовується у фармацевтичній, косметичній та харчовій промисловості. Входить до складу ЛП як емульгатор, поверхнево активна та ковзна речовина. Збільшує швидкість вивільнення та абсорбцію лікарських речовин при трансдермальному, ректальному, букальному та пероральному застосуванні ЛП. Входить до складу харчових продуктів як харчова добавка.

К.л. є нетоксичною та неподразливою речовиною. При потраплянні К.л. на шкіру, слизові оболонки очей, носа, рота, у респіраторний тракт виникає місцеве подразнення. При внутрішньовенному введенні — токсична речовина.

Зберігають у герметичних контейнерах, у сухому, прохолодному місці.

Подібні до К.л. властивості мають каприлова, міристинова, стеаринова кислоти та натрію лаурат.

Кислота каприлова Capric acid (CAS № 334–48–5); син.: n-capric acid; caprinic acid; caprynic acid; carboxylic acid C10; decanoic acid; n-decanoic acid; decoic acid; decyclic acid; n-decylic acid; 1-nonanecarboxylic acid. C10H20O2. Мол. м. 172,2 — білі або блідо-жовті кристали з неприємним запахом. Властивості: кислотне число — 320–330; Tкип. = 270 °С; Tпл. = 31,5 °С; показник заломлення n40D = 1,4288. Використовується у складі фармацевтичних та косметичних препаратів як емульгатор та коригент смаку.

Натрію лаурат, Sodium laurate (CAS № 629–25–4); C12H23O2Na. Мол. м. 222,34. Використовується в косметичній промисловості як емульгатор та ПАР.

Stott P.W., Williams A.C., Barry B.W. Mechanistic study into the enhanced transdermal permeation of a model beta-blocker, propranolol, by fatty acids: A melting point depression effect // Int. J.Pharm. — 2001. — № 19; Ogiso T., Iwaki M., Kashitani Y., Yamashita K. Enhancement effect of lauric acid on the rectal absorption of propranolol from suppository in rats // Chem. Pharm. Bull. — 1991. — № 39.


Інші статті автора