КИСЛОТА АРАХІДОНОВА

КИСЛОТА АРАХІДОНОВА (5,8,11,14-ейкозотетраєнова кислота) — полієнова вища жирна кислота з чотирма подвійними зв’язками:

СН3—(СН3)4–(СН=СН—СН3)3–СН=СН—(СН2)3–СООН

К.а. входить до складу фосфоліпідів, тригліцеридів та ефірів холестерину. Вона є попередником сполук з високою біологічною активністю — простагландинів, тромбоксанів і лейкотрієнів, які утворюються при дії ферментів циклооксигеназ та ліпоксигеназ. Останні діють лише на вільну К.а., у той час як основна кількість К.а. міститься в складі фосфоліпідів. Виділяється К.а. з молекул фосфоліпідів під дією ферменту фосфоліпази А2. При дії циклооксигеназ утворюються простагландин і тромбоксани, а при окисних перетвореннях подвійних зв’язків арахідонової кислоти під дією ліпоксигенази утворюється родина гідропероксиейкозотетраєнових кислот, з яких утворюється нестабільна епоксидна похідна, що містить кон’юговане трієнове угруповання — лейкотрієн А4 (ЛТА4), який є попередником синтезу цілої родини пептидзаміщених лейкотрієнів (ЛТС4, ЛТД4, ЛТБ4). Лейкотрієни викликають скорочення гладких м’язів внутрішніх органів, посилюють проникність судин. К.а. в організмі не синтезується, тому основним джерелом арахідонової кислоти є продукти харчування, що містять фосфоліпіди та ненасичені жирні кислоти. К.а. належить до незамінних харчових факторів. Разом з іншими полієновими кислотами (лінолевою та ліноленовою) К.а. утворює групу вітаміноподібних сполук — вітамін F.

Боєчко Ф.Ф., Боєчко Л.О. Основні біохімічні поняття, визначення і терміни. — К., 1993; Химическая энциклопедия. В 5 т. — М., 1988. — Т. 1.