КИСЛОТА γ-АМІНОМАСЛЯНА

КИСЛОТА γ-АМІНОМАСЛЯНА (ГАМК) — гальмівний медіатор ЦНС. ГАМК синтезується із глутамату під дією ферменту глутаматдекарбоксилази, яка містить кофермент піридоксальфосфат (див. Піридоксин). Концентрація ГАМК у тілах нейронів становить 10 мМ, а в аксонах — близько 100 мМ, що значно більше за вміст інших нейромедіаторів. Приєднання ГАМК до її рецептора підвищує проникність мембрани нервової клітини до іонів Cl, що призводить до гіперполяризації мембрани або утримує її в гіперполяризованому стані. Цим попереджуються деполяризація мембрани і збудження клітини.

Бензодіазепіни, які широко використовують як заспокійливі ліки, та барбітурати посилюють гальмівну дію ГАМК. Антагоністи ГАМК, які взаємодіють з центром зв’язування медіатора на рецепторі (бікукулін) або з Cl каналом (пікротоксин), викликають конвульсії.

ЛП з ГАМК (Гаммалон, Аміналон та ін.) застосовують при судинних захворюваннях головного мозку (атеросклероз, гіпертонія), порушеннях мозкового кровообігу, розумовій відсталості, ендогенних депресіях та травмах головного мозку, а також захворюваннях ЦНС, пов’язаних із різким збудженням кори головного мозку (напр. епілепсія).

Боєчко Ф.Ф., Боєчко Л.О. Основні біохімічні поняття, визначення і терміни. — К., 1993; Гонський Я.І., Максимчук Т.П. Біохімія людини. — Тернопіль, 2001.


Інші статті автора