КАРБОЦИСТЕЇН

КАРБОЦИСТЕЇН (carbocysteinum), (R)-2-аміно-3[(карбоксиметил)тіо]пропанова кислота.

C5H9NO4S                        Мол. м. 79,2

Carbocysteinum.ai

АФІ синтетичного походження. Білий кристалічний порошок, практично нерозчинний у воді, спирті та ефірі, розчинний у розведених мінеральних кислотах та розведених розчинах лугів. Питоме оптичне обертання від –32,5о до –35,5о (10% розчин у 1 М розчині натрію гідроксиду). Зберігають у щільно закупореному контейнері, у захищеному від світла місці.

Ідентифікують за питомим оптичним обертанням; ІЧ-спектром поглинання субстанції; методом ТШХ; проводять реакцію з натрію нітропрусидом (темно-червоне забарвлення, яке переходить у коричневе, а потім у жовте). Кількісно визначають методом неводної ацидиметрії з потенціометричним фіксуванням точки еквівалентності.

Фармакологічна група. R05C B03 — муколітичні препарати.

Фармакологічні ефекти. Покращує реологічні властивості мокроти за рахунок збільшення продукції сіаломуцину і здатності розривати дисульфідні зв’язки кислих мукополісахаридів мокроти, що приводить до деполяризації мукопротеїдів і зменшення в’язкості бронхіального секрету. Регулює мукоциліарний кліренс. Пригнічує місцеві ефекти медіаторів запалення, сприяє проникненню антибіотиків у бронхіальний секрет.

Застосування. Запальні захворювання органів дихання і ЛОР-органів, що супроводжуються утворенням в’язкого, важко відокремлюваного бронхіального секрету. Гострий та хронічний бронхіт, трахеобронхіт, ларингіт. Бронхоектатична хвороба. Бронхіальна астма. Синусит. Середній отит. Коклюш. Підготовка пацієнта до бронхоскопії і бронхографії.

От субстанции к лекарству / Под ред. В.П. Черных. — Х., 2005; Компендиум 2015 — лекарственные препараты / Под ред. В.Н. Коваленко. — К., 2015; European Pharmacopoeia 5; The Merk index Аn Encyclopedia of chemicals, drиgs and biological / 13 Ed, NI, 2001.


Інші статті автора