КАЛЬЦІЮ ФОСФАТ ДВООСНОВНИЙ

КАЛЬЦІЮ ФОСФАТ ДВООСНОВНИЙ одержується реакцією у водному середовищі високоочищеної фосфорної кислоти з гідроксидом кальцію, отриманого з вапняку, взятих у стехіометричному співвідношенні, з наступним висушуванням та подрібненням. Причому при температурі >36 ˚С осаджується ангідрид, а при температурі <36 ˚С — дигідрат. Отриманий продукт являє собою білий порошок або кристали без запаху та смаку.

Кальцію гідроген ортофосфат (кальцій фосфат двоосновний безводний), Calcii hydrogenophosphas anhydricus (PhEur), Anhydrous calcium hydrogen phosphate (BP), Anhydrous dibasic calcium phosphate (JP), Dibasic calcium phosphate (USP, CAS № 7757–93–9); син.: A-TAB, calcium monohydrogen phosphate, calcium orthophosphate, Di-Cafos AN, dicalcium orthophosphate, E341, Emcompress Anhydrous, Fuijicalin, phosphoric acid calcium salt (1:1), secondary calcium phosphate; CaHPO4, Мол. м. 136,06. Властивості: рН=7,3 (20% водна суспензія); щільність — 2,89 г/см3; негігроскопічний, вологість — 0,1–0,2% (за рахунок вологи, абсорбованої на зовнішній поверхні часток); питома поверхня — 20–30 м2/г; частки триклинної сингонії (α = 0,690 нм, b = 0,665 нм, с = 0,700 нм, z = 4, просторова група Р1) розмір — 15–180 мкм. Стійкий при кімнатній температурі та розкладається й переходить у пірофосфат Са2Р2О7 при нагріванні до 425 ˚С. Практично не розчиняється в етері, етанолі та воді; розчиняється в розведених кислотах, добре розчиняється у водних розчинах лимоннокислого амонію. Поверхня часток неподрібненого порошку К.г. має кислий характер, а подрібненого — лужний, тому К.г. несумісний з речовинами, чутливими до лужної або кислої реакції середовища, що створює певні труднощі при створенні ЛП. Несумісний з антибіотиками тетрациклінового ряду.

Дигідрат кальцію гідроген ортофосфат (кальцію фосфат двоосновний дигідрат), Calcii hydrogenophosphas dihydricus (PhEur), Calcium hydrogen phosphate (BP), Dibasic calcium phosphate (JP, USP); син.: Calcium hydrogen orthophosphate dihydrate, calcium monohydrogen phosphate dihydrate, Di-Cafos, dicalcium orthophosphate, DI-TAB, E341, Emcompress, phosphoric acid calcium salt (1:1) dihydrate, secondary calcium phosphate; CaHPO4∙2H2O, Мол. м. 172,09. Частки моноклінної сингонії (α = 0,581 нм, b = 0,518 нм, с = 0,624 нм, z = 4, просторова група Ia) з розміром 180 мкм (велика фракція), 9 мкм (дрібна фракція). Містить дві молекули води на одну молекулу фосфату. Властивості: рН 7,4 (20% водна суспензія); Tзневод — 109 ˚С; щільність — 2,389 г/ см3; насипна густина до усадки — 0,915 г/см3; насипна густина після усадки — 1,17 г/см3; сипкість — 27,3 г/с; питома поверхня — 0,44–0,46 м2/г. Розчиняється в розведених кислотах; практично не розчиняється в етанолі та етері. Розчинність у воді (1 г в 100 г) 0,025 (0 ˚С), 0,133 (60 ˚С). Несумісність (див. Ангідрит). Стійкий при кімнатній температурі, проте може дегідратуватися; при нагріванні до 900 ˚С переходить у пірофосфат.

У фармацевтичній технології К.ф.д. використовують як допоміжну речовину та як джерело кальцію (в основному у складі БАД). Завдяки високій здатності до пресування, а також сипкості К.ф.д. входить до складу таблеток як зв’язувальна та ковзка речовина, а також до складу таблеток та капсул як наповнювач. Причому дрібні фракції порошку використовують головним чином при вологій та сухій грануляції, а фракції з великим розміром часток — у складі сумішей для прямого пресування. Також К.ф.д. використовують у складі зубної пасти та порошку як абразив. Пірофосфат використовують як м’який абразив у складі зубних порошків, як компонент рідких мийних засобів та у складі зубних цементів.

К.ф.д. є нетоксичним та не викликає подразнень. Зберігається в герметичних контейнерах у сухому, прохолодному місці.

Химическая энциклопедия: В 5 т.: Т. 2. / Редкол.: И.Л. Кнунянц (гл. ред.) и др. — М., 1990; Handbook of Pharmaceutical Excipients / Edited by Raymond C. Rowe, Paul J. Shesky, Sain C. Owen — London–Chicago, 2006.


Інші статті автора