КАЛЬЦІЮ АЛЬГІНАТ

КАЛЬЦІЮ АЛЬГІНАТ, Calcium alginate (CAS № 9005–35–0); син.: Alginic acid, calcium salt, Algin, CA33, calc algin, calcium polymannuronate, Calginate, E404, Kaltostat.

[(C6H7O6)2Ca]n, мол. м. 195,16 — сіль альгінової кислоти, яка за хімічною будовою являє собою поліуронід, що складається з послідовно з’єднаних залишків гексуронових кислот, а саме D-мануронової та L-гулуронової, формуючи довгі ланцюги, а їх склад залежить від різновиду водоростей (дорівнює в середньому 20 ланкам) і впливає на фізичні властивості активної субстанції. Кожен іон кальцію з’єднується з двома молекулами альгінату, мол. м. розрахована на одну молекулу альгінату, тому еквівалент іона кальцію дорівнює n=1/2. Макромолекулярна маса К.а. змінюється від 10 000 до 600 000. Одержують унаслідок комплексної переробки бурих водоростей родини Laminaria. При цьому розчини натрію альгінату реагують з іонізованою кальцієвою сіллю, обумовлюючи миттєве осадження нерозчинного К.а, який відділяється від суміші та очищається. Змінюючи кількість доданих іонів натрію, можна отримати продукт з різною адсорбційною швидкістю. Отриманий продукт являє собою білий або блідо-білий з жовтувато-коричневим відтінком порошок або волокна без запаху та смаку з середньою вологістю 22%. Розчиняється в розведених розчинах натрій цитрату, натрій бікарбонату, розчинах натрій хлориду, лугів і речовин, які зв’язують кальцій; практично не розчиняється в хлороформі, етанолі, етері, воді та інших органічних розчинниках. Несумісний з лугами та їх солями.

У фармацевтичній технології К.а. застосовують як допоміжну речовину. Входить до складу таблеток і капсул як розпушувач. У складі твердих лікарських форм виявляє гелеутворні та біоадгезивні властивості, завдяки чому широко використовується при створенні ЛП з гідродинамічним контролем вивільнення діючих речовин, до складу яких входять амоксицилін, флусемід та барій сульфат, а також препаратів пролонгованої дії, які містять суліндак, диклофенак, тіарамід, інсулін та ампіцилін. Пролонгувальна активність К.а. по відношенню до речовин протеїнової природи підвищується при додаванні хітозану. Входить до складу плівкового покриття пролонгованих ЛП у формі полімерних матриць, пелет та мікрокапсул, причому швидкість вивільнення діючої речовини змінюється залежно від товщини шару. К.а. має високу сорбційну здатність і велику контактну поверхню, тому використовується у складі присипок для місцевого лікування ран, забезпечує необхідну концентрацію Ca2+ у зоні ушкодження; виявляє гемостатичні властивості та служить основою для формування тромбу. При пероральному прийомі К.а. виявляє антацидні властивості, а завдяки адсорбційним властивостям може виводити з організму радіонукліди і важкі метали; відновлює рухливість мобільних клітин (фагоцитів, лімфоцитів, нейтрофілів, сперматозоїдів), підвищує вміст сироваткових імуноглобулінів і забезпечує потребу організму в солях кальцію. Рекомендована ВООЗ добова доза К.а. становить 25 мг/кг маси тіла.

К.а. стерилізується автоклавуванням при 115 ˚С протягом 30 хв або сухим жаром при 150 ˚С протягом 60 хв. Зберігається в герметичних контейнерах.

У складі харчових продуктів К.а. використовують як емульгатор, загущувач та стабілізатор. Стерильний порошок, що складається із суміші альгінатів кальцію та натрію, використовують як замінник тальку для присипки внутрішньої поверхні гумових рукавичок.

Handbook of Pharmaceutical Excipiets / Edit by R.C. Rowe, P.J. Sheskey, S.C. Owen. — London–Chicago, 2006; Tonnesen H.H., Karlsen J. Alginate in drug delivery systems // Drug Dev. Ind. Pharm. — 2002. — № 6.


Інші статті автора