ІНСОЛЯЦІЯ

ІНСОЛЯЦІЯ (лат. insolatio < insolare — виставляти на сонце) — електромагнітне і корпускулярне сонячне випромінення, що досягає земної поверхні. У вузькому значенні під І. розуміють вплив сонячної радіації на горизонтальну поверхню. Інтенсивність І. визначається висотою сонця над обрієм, що залежить від широти місця спостереження, пори року, часу доби, а також прозорості атмосфери. Вона складається з прямої І. (тобто прямого потоку сонячних променів) і розсіяної (тобто сонячних променів, відбитих від яких-небудь поверхонь або часток в атмосфері) радіації. Інтенсивність прямої І. виражається кількістю енергії сонячного випромінення, що падає за одиницю часу на одиницю поверхні, перпендикулярної до сонячних променів. Для абсолютних вимірів прямої І. використовують піргеліометри, для відносної — актинометри. І. визначає тепловий стан земної поверхні, атмосфери, природної освітленості на Землі. Впливаючи на циркуляцію атмосфери і кругообіг води, І. в остаточному підсумку визначає стан клімату на Землі в окремих її регіонах.

Живі організми специфічно використовують енергію сонячного випромінення. Так, випромінення у видимому спектрі лежить в основі зору. За рахунок енергії випромінення в ІЧ-спектрі забезпечується можливість підтримки теплової рівноваги у навколишньому середовищі. Енергія УФ-випромінення допомагає організму людини у синтезі вітаміну D, сприяє пігментному обміну, стимулює життєдіяльність організму. Деякою мірою енергія сонячної радіації взагалі зумовила виникнення життя на Землі. У зв’язку зі зменшенням товщини захисного озонового шару в останні роки підвищена І. сприяє виникненню різноманітних форм раку шкіри. При застосуванні деяких ЛП необхідно обмежувати І. (у зв’язку з їх здатністю викликати фотосенсибілізацію): гризеофульвін, каптоприл, налідиксова кислота, пероральні контрацептиви, сульфаніламіди, сульфанілурацил, тетрацикліни, демеклоциклін, тіазиди, фенотіазиди, фуросемід, хлордіазепоксид.

Аткинс Р.К. Жизнь по Аткинсу / Пер. с англ. — М., 2004; Об утверждении Положения о социально-гигиеническом мониторинге / Постановление Правительства РФ № 426 от 01.06.2000 г.; Санитарные нормы и правила обеспечения инсоляцией жилых и общественных зданий и территорий жилой застройки в РФ. — Вып. № 2605–82. — М., 2001.


Інші статті автора