ІЗОТРЕТИНОЇН

Ізотретиноїн (Isotretinoinum), (2Z,4E,6E, 8E)-3,7-Диметил-9-(2,6,6-триметилциклогекс-1-еніл)нона-2,4,6,8-тетраеноєва кислота.

C20H28O2                                                                       Мол. м. 300,4

Isotretinoinum.eps

АФІ синтетичного походження. Жовтий або світло-помаранчевий кристалічний порошок, практично нерозчинний у воді, розчинний у метиленхлориді, слабкорозчинний в етанолі. Чутливий до дії світла, повітря, нагрівання, особливо в розчині. УФ-спектр: λmax=354 нм для розчину препарату в метиленхлориді. ТШХ: у системі розчинників кислота оцтова льодяна — ацетон — етер — циклогексан (2:4:40:54). Зберігають у щільно закупореному контейнері, у захищеному від світла місці при температурі ≤25 оС.

Ідентифікують за ІЧ-спектром поглинання субстанції; за УФ-спектром розчину речовини в метиленхлориді; за результатами ТШХ з проявленням в УФ-світлі при λmax=254 нм; кольоровою реакцією з розчином SbCl3 (червоне забарвлення, що переходить у фіолетове), визначають Tплавл. Кількісно визначають алкаліметрично (титрант — 0,1 М розчин тетрабутиламоніаку) з потенціометричним фіксуванням точки еквівалентності.

Фармакологічна група. D10В А01 — протисеборейні препарати.

Фармакологічні ефекти. Дозозалежне пригнічення активності сальних залоз, місцева протизапальна дія.

Застосування. Себорея, рожеві вугри, акне.

Компендиум 2015 — лекарственные препараты / Под ред. В.Н. Коваленко — К., 2015; От субстанции к лекарству / Под ред. В.П. Черных. — Х., 2005; Clarke’s isolation and identification of drugs/ Editor A.C. Moffat. — London, 1986; European Pharmacopoeia 5; The Merk index an Encyclopedia of chemicals, drugs and biological / 13 Ed, 2001. — № 1.

Опис активної речовини ІЗОТРЕТИНОЇН
за підтримки довідника лікарських препаратів "Компендіум"

Інші статті автора