ІЗОЛЕЙЦИН

ІЗОЛЕЙЦИН (2-аміно-3-метилпентанова кислота, α-аміно-β-метилвалеріанова кислота).

C6H13NO2                                            Мол. м. 131,2

Izoleycin.eps

І. (лат. Isoleucinum < грец. isos — однаковий + lеucos — білий) — одна з незамінних, протеїногенних амінокислот, біосинтез якої відбувається в рослинах та бактеріях. Вперше виділена з фібрину Ф. Ерліхом у 1904 р. Зустрічається в усіх організмах у вільному стані та у складі білків і є необхідним компонентом їжі (необхідна для синтезу гемоглобіну, оптимального росту, інтелектуального розвитку та підтримки азотистого балансу в організмі людини). Метаболізм її відбувається в м’язовій тканині. Ця амінокислота регулює рівень цукру в крові, а також впливає на процеси енергозбереження; дуже необхідна спортсменам, оскільки сприяє відновленню м’язової тканини і підвищує її пружність. І. необхідний також при багатьох психічних захворюваннях. Дефіцит його в організмі призводить до виникнення симптомів, схожих з гіпоглікемією. Отже, І. належить до АФІ природного або синтетичного походження.

Фармакологічна група. А16АА — препарати, які впливають на систему травлення та метаболічні процеси.

Одержують І. синтетичним способом, який являє собою білий або майже білий кристалічний порошок або пластинки, помірнорозчинний у воді, малорозчинний у спирті, ефірі, розчиняється в розведених розчинах мінеральних кислот і гідроксидів лужних металів. рК1′=2,32; рК2=9,76. [α]20D=14° (С=2) +38,1° (С=2 в 6N HCl), [α]20D =+11,29° (С=2) +40,61° (С=4,6 в 5Н HCl) рК1=2,27; рК2=9,62. Зберігають у захищеному від світла місці.

Ідентифікують за ІЧ-спектром поглинання субстанції; визначають питоме оптичне обертання [α]20D = від +40,0° до +43,0°; а також методом ТШХ в системі розчинників: кислота оцтова безводна льодяна — вода — бутанол (20:20:60). Кількісно визначають ацидиметричним титруванням у середовищі суміші кислот мурашиної й оцтової безводної (індикатор — нафтолбензоїн). Використовують для синтезу природних та біологічно активних пептидів.

До харчових джерел І. відносять горіхи (мигдаль, кеш’ю, турецький горіх), насіння багатьох видів рослин, жито, сочевицю, куряче м’ясо, яйця, рибу, печінку. Існують біологічно активні харчові добавки, які містять І.

Izoleycin_2.eps

Застосовують для ентерального та парентерального білкового живлення. Впливає на поповнення нестачі білків, амінокислот, вуглеводів, виявляє антитоксичну дію.

Біологічна хімія / Л.М. Вороніна, В.Ф. Десенко, Н.М. Мадієвська та ін. — Х., 2000; Биохимия / Под ред. Е.С. Северина. — М., 2003; Боєчко Ф.Ф., Боєчко Л.О. Основні біохімічні поняття, визначення і терміни. — К., 1993; Гонський Я.І., Максимчук Т.П. Біохімія людини. — Тернопіль, 2001; Губський Ю.І. Біологічна хімія. — К. — Тернопіль, 2000; Компендиум 2015 — лекарственные препараты / Под ред. В.Н. Коваленко — К., 2015; От субстанции к лекарству /Под ред. В.П. Черных. — Х., 2005; Clarke’s isolation and identification of drugs/ Editor A.C. Moffat. — London, 1986; European Pharmacopoeia 5; The Merk index an Encyclopedia of chemicals, drugs and biological / 13 Ed, 2001. — № 1.


Інші статті автора