ФАРМАЦЕВТИЧНА ІНФОРМАЦІЯ

ФАРМАЦЕВТИЧНА ІНФОРМАЦІЯ (лат. informatio — пояснення, посилання) відомості, необхідні для належного здійснення фармацевтичної діяльності (нормативно-правові, статистичні, інформаційно-методичні, економічні, фармакоекономічні, управлінського характеру; про створення, застосування, обіг ЛП, інших фармацевтичних і медичних товарів), що отримується та використовується фармацевтичною наукою і практикою. Система Ф.і. — сукупність закладів (установ), спеціалістів, інформаційних процесів і технологій, метою якої є збирання, обробка, аналіз, систематизація, зберігання, забезпечення доступу до Ф.і. і видача релевантних даних споживачам цієї інформації. Інформаційний стандарт — сукупність нормативних актів, що містять офіційну інформацію про ЛП, дозволені до медичного застосування, є першоджерелом інформації. Ф.і. є складовою системи науково-технічної інформації й тісно пов’язана з медичною інформацією, з якою вони взаємодоповнюють одна одну (рис. 1). Найбільш загальною частиною медичної та Ф.і. є інформація, що характеризує фармацевтичний бік обігу ЛП (фармакологічні, фармакотерапевтичні, хімічні та інші властивості), фармакоекономічні характеристики, відомості про фірми виробників та постачальників, розподіл і відпуск ЛП, процеси управління інформаційними потоками, розподіл фінансових ресурсів процесу забезпечення населення ліками, а також відомості економічного та інформаційного плану, якими обмінюються різні системи управління. Основними споживачами Ф.і. є наукові та практичні працівники медичної й фармацевтичної галузі. Їх інформаційні потреби більш за все сходяться у двох напрямках: інформація про ЛП та інформаційне забезпечення формулярної системи, які виділені в окремі підсистеми, що є основою формування Національного переліку ЛП (рис. 2) і працюють у полі науково-технічної, медичної, економічної, соціально-правової інформації та інформації міжнародних норм, стандартів з належних професійних практик (GMP, GPP, GLP і т.д.).

Farmacev_info.ai

Рис.1. Система фармацевтичної інформації

Farmacev_info_2.ai

Рис.2. Структура фармацевтичної інформації

Зокрема GCP — GCP дослідження ЛП, розроблена з наміром захистити права особи (суб’єкта дослідження й лікаря-дослідника). Система інформації про ЛП — це сукупність повноважень організацій і фізичних осіб у сфері інформації, а також норм, методів, засобів і видів інформації, що спрямована на підвищення безпеки, ефективності і раціональності використання ЛП. До особливої категорії належить інформація з фармаконагляду за ЛП, що є одним з першочергових завдань державної політики фармацевтичної галузі й здійснюється ДП «Державний експертний центр МОЗ України» і Державною службою України з лікарських засобів. За даними ВООЗ поширення інформації про якість і безпеку ЛП серед медичних працівників, про раціональне призначення і моніторинг побічної дії серед лікарів і фармацевтів є основною діяльністю на національному рівні.

Закон України від 04.04.1996 р. № 123/96–ВР «Про лікарські засоби»; Наказ МОЗ України від 10.06.1997 р. № 177 «Про затвердження нормативних актів з питань реклами лікарських засобів»; Наказ МОЗ України від 03.05.2001 р. № 163 «Про затвердження вимог до інформації про застосування лікарського засобу» та доповнення до нього від 01.11.2001 р. № 442; Шараева М.Л. Система фармаконадзора в Украине: требования цивилизованного фармацевтического рынка // Провизор. — 2004. — № 7.


Інші статті автора