ГРАНУЛИ ШИПУЧІ

ГРАНУЛИ ШИПУЧІ (лат. granula effervescentia) — тверда лікарська форма без оболонки, що складається із сухих, досить міцних агрегатів часток порошку і містить лікарські і допоміжні речовини, головним чином кислоти і карбонати, які швидко реагують у присутності води з виділенням вуглекислого газу. Г.ш. призначені для розчинення чи диспергування. Гранули мають бути однорідними за кольором і розміром. Для запобігання відволожуванню Г.ш. зберігають у повітронепроникних контейнерах.

Гранули мають випробовуватися на розпадання. Для цього 1 дозу Г.ш. поміщають у склянку з 200 мл води при температурі від 15 до 25 °С; виділяються численні бульбашки газу. Гранули вважають такими, що розпалися, якщо після припинення виділення газу вони або розчинилися, або диспергувалися у воді. Повторюють процедуру на п’яти інших дозах. Вважають, що Г.ш. витримали випробування, якщо кожна з шести доз розпадається протягом не більше 5 хв.

Відомі Г.ш. Цитравесцент, які містять 1,45 г натрію гідрокарбонату та 1,21 г лимонної кислоти і як допоміжну речовину — кислоту винну. Випускаються у дозованих повітронепроникних контейнерах масою 4 г.

ДФУ. — Х., 2001; Компендиум 20015 — лекарственные препараты / Под ред. В.Н. Коваленко. — К., 2015; Муравьев И.А. Технология лекарств. — М., 1980. — Т. 1.


Інші статті автора