ГЛЮКОЗО-ЛАКТАТНИЙ ЦИКЛ

ГЛЮКОЗО-ЛАКТАТНИЙ ЦИКЛ (корі-цикл) вперше описаний дослідником Г. Корі. Г.-л.ц. зв’язує процес утворення лактату в клітинах м’язової тканини в ході анаеробного гліколізу, його виходу у кров крізь плазматичні мембрани м’язових клітин і використання лактату (після окиснення в піруват) у гепатоцитах печінки для глюконеогенезу.

679

При максимальній активності м’язів у результаті посилення інтенсивності процесу гліколізу надлишок молочної кислоти з кров’ю потрапляє до печінки, де використовується як субстрат для синтезу глюкози шляхом глюконеогенезу. Утворена глюкоза використовується для синтезу глікогену. Глікоген у печінці розщеплюється до глюкози, яка з кров’ю надходить у м’язи, де здійснюється ресинтез глікогену, який є джерелом глюкози. Глюкоза використовується як енергетичний субстрат, необхідний для діяльності м’язової тканини. Г.-л.ц. забезпечує перерозподіл глікогену між печінкою та м’язами, економне використання вуглеводів в організмі та сприяє підтримці нормального вмісту глюкози в крові.

Боєчко Ф.Ф., Боєчко Л.О. Основні біохімічні поняття, визначення і терміни. — К., 1993; Губський Ю.І. Біологічна хімія. — К.–Тернопіль, 2000.


Інші статті автора