ГЛІЦЕРОЛУ ДИБЕГЕНАТ

ГЛІЦЕРОЛУ ДИБЕГЕНАТ, Glyceroli dibehynas (Ph Eur), Glyceryl behenate (USPNF), Glycerol dibehenate (BP); Docosanoie acid monoester with glycerin (гліцерилу бегенат) (CAS № 30233-64-8), Docosanoie acid monoester with glycerin (гліцерилу дибегенат) (CAS № 94201-62-4), Docosanoie acid monoester with glycerin (гліцерилтрибегенат) (CAS № 18641-57-1).

Європейська Фармакопея 2005 характеризує Г.д. як суміш діацилгліцеролів, головним чином, дибіхіноїлгліцеролу, з різними кількостями моно- і триацилгліцеролу. Фармакопея США 23 описує Г.д. як суміш гліцеридів жирних кислот, у першу чергу бегенової кислоти, і визначає, що вміст 1-моногліцеридів повинен бути 12,0–18,0%.

Г.д. одержують етерифікацією гліцерину з богеновою кислотою (С22 жирна кислота) без використання каталізатора. Це дрібний білий порошок або тверда воскоподібна маса зі слабким запахом; має такі характеристики: Тпл — 65–77 оС; розчинна при нагріванні у хлороформі та дихлоретані; практично нерозчинна у спирті (95%), гексані, мінеральній олії та воді. Зберігається в герметичних контейнерах при температурі, не вищій за 35 °С.

Г.д. використовується у фармацевтичних, косметичних і харчових композиціях. У косметичних препаратах головним чином використовується як загущувач для підвищення в’язкості емульсій (таблиця).

Таблиця. Використання Г.д.

Використання Концентрація (%)
Ліпофільна матриця для покриття таблеток і капсул з повільним вивільненням >10,0
Ковзна речовина в таблетках і капсулах 1,0–3,0
Загусник силіконових гелів 1,0–15,0
Загусник емульсій в/о та о/в 1,0–5,0

У фармацевтичних процесах Г.д. використовується в основному як ковзна речовина в таблетках і капсулах, а також як ліпідний компонент для оболонок. Вивчений також для інкапсулювання різних діючих речовин, таких як ретиноїди; використовується в таблетках з повільним вивільненням АФІ, як складовий компонент формотворної матриці з контрольованим вивільненням водорозчинних речовин, а також як ковзна речовина в пероральних твердих композиціях.

Comparative study of the lubricant perhormance of Compritol (R) 888 ATD either used by blending or by hot melt coating / Jannin V., Berard V., N’Diaye A. et al. // Fnt. J. Pharm. — 2003. — № 262 (1–2); El-Sayed G.M., El-Said Y., Meshali M.M., Schwartz J.B. Kinetics of theophylline release from different tablet matrices // STP Pharma Sci. — 1996. — № 6; Obaidat A.A., Obaidat R.M. Controled release of tramadol hydrochloride hrom matrices preparec using glyceryl behenate // Eur. J. Pharm. Biopharm. — 2001. — № 52.


Інші статті автора