АЦЕТИЛТРИБУТІЛЦИТРАТ

АЦЕТИЛТРИБУТІЛЦИТРАТ, Tributylis acetyleitras (Ph Eur), Acetyltributyl citrate (USPNF), 1,2,3-Propanetricarboxylic acid, 2-acetyloxy, tributyl ester (CAS № 77–90–7).

С20Н34О8                                              Мол. м. 402,5

Acetyltributyl citrate.ai

Одержують етерифікацією лимонної (цитрусової) кислоти з бутанолом і подальшим ацетилюванням оцтовим ангідридом. А. — прозора, практично без кольору і без запаху олієподібна рідина, що має такі властивості: кислотне число — 0,02, Tкип 326 °С (з розкладанням), Tсамозайм 204 °С, Tзаст 59 °С, в’язкість (динамічна) — 33 мРа ⋅ с (при 25°С). А. змішується з ацетоном, етанолом, рослинними оліями і практично не розчиняється у воді. Продукт не втрачає своїх властивостей за умови зберігання в герметично закритих контейнерах, у сухому місці, при температурі не вище 38 °С. А. — нетоксична речовина, не викликає подразнення; несумісний з сильними лугами та окисниками.

Використовується А. як пластифікатор полімерного покриття, для маскування неприємного смаку, а також для забезпечення швидкої або пролонгованої фармакологічної дії, розчинності в кишечнику пероральних лікарських форм (капсул, таблеток, гранул), що контактують з їжею.

Подібні до А.ц. властивості мають також ацетилтриетил цитрат, трибутил цитрат та триетил цитрат.

 Gutierrez-Rocca J.C., McGinity J.W. Influence of water soluble and insoluble plasticizer on the physical and mechanical properties of acrylic resin copolymers // Int. J. Pharm. — 1994. — № 103; Repka M.A., Gerding T.G., Repka S.L. Influence of plasticisers and drugs on the physical-mechanical properties of hydroxypropylcellulose films prepared by hot melt extrusion // Drug. Dev. Ind. Pharm. — 1999. — № 25.


Інші статті автора