АСПАРАГІН

АСПАРАГІН (грец. asparagos — спаржа городня) — β-амід аспарагінової кислоти:

Asparagin.eps

                   C4H8N2O3                Мол. м. 132,12

А. входить до складу тваринних рослинних білків, пептидів, а також міститься у тканинах організму у вільному стані. А. бере участь у синтезі багатьох важливих сполук — сечовини, піримідинових основ, переамінуванні амінокислот, знешкодженні аміаку. Синтезується А. в результаті амідування аспарагінової кислоти. А. використовують для синтезу пептидів та у суміші з іншими амінокислотами для парентерального живлення.

Біологічний словник / За ред. К.М. Ситника і В.О. Топачевського. — К., 1986; Боєчко Ф.Ф., Боєчко Л.О. Основні біохімічні поняття, визначення і терміни. — К., 1993; Химическая энциклопедия. В 5 т. / Редкол. И.Л. Кнунянц и др. — М., 1988. — Т. 1.