АРМАТУРА

АРМАТУРА (лат. аrmaturа — устаткування, спорядження) — комплект допоміжних, як правило, стандартних пристроїв і деталей, що не входять до складу основних частин машини, конструкції, споруди і забезпечують їх правильну роботу.

Розрізняють: А. трубопровідна; А. в електромашинобудуванні (А. якірна) — струмопровідні й допоміжні частини, нерухомо зв’язані з ротором електричної машини; А. в електричних мережах — щитки, патрони, вимикачі, штепсельні розетки тощо; А. в лініях електропередачі — деталі й пристосування для кріплення ізоляторів до опор (щогл) і дротів до ізоляторів; А. в світлотехніці — частина освітлювальних пристроїв, призначених для розподілу світлового потоку і захисту очей від яскравого проміння, підведення електричного струму, зміцнення і захисту ламп від пошкоджень і т.п.

На ФП використовується трубопровідна А. (для води, пари, газу, палива, різних продуктів переробки), яка залежно від призначення поділяється на запірну (крани, засувки), запобіжну (клапани), регулювальну (вентилі, регулятори тиску), відвідну (для повітря, конденсату), аварійну (сигнальні гудки) тощо.

 БСЭ. — М., 1970. — Т. 2.


Інші статті автора