АПТЕЧНА ЗАГОТОВКА

АПТЕЧНА ЗАГОТОВКА (частіше — внутрішньоаптечна заготовка) — заздалегідь приготовлені і готові до відпуску ЛП у вигляді порошків, мікстур, розчинів для зовнішнього застосування, мазей, очних крапель, ін’єкційних розчинів, а також концентровані розчини (концентрати) для бюреткової системи та напівфабрикати. Існують дозований вид А.з. (мікстури, розчини для зовнішнього застосування, очні краплі, основа для очних мазей — вазелін з ланоліном безводним 9:1) та недозований — концентровані розчини для бюреткової установки, тритурації для приготування порошків, напівфабрикати — суміші 2 або 3 порошкоподібних речовин, мазеві концентрати, основи для дерматологічних мазей — вазелін з ланоліном водним порівну. Їх використовують з метою пришвидшення приготування і відпуску з аптеки різних лікарських форм, підвищення їх якості та культури обслуговування населення. Організацією приготування цих видів продукції в аптеці займається відділ запасів, а готує їх безпосередньо провізор, який спеціалізується на приготуванні внутрішньоаптечних заготовок (дефектар) в окремій кімнаті з дотриманням асептичних умов і використанням стерильних допоміжних матеріалів, посуду та свіжоперегнаної води очищеної. Номенклатура концентратів, напівфабрикатів та внутрішньоаптечної заготовки ЛП, які виготовляються в аптеці, повинна затверджуватися аптечним управлінням або ВО «Фармація» після узгодження з контрольно-аналітичною лабораторією та доводитися до відома всіх аптек. Номенклатура різних видів А.з. визначається обсягом роботи аптеки та специфікою її екстемпоральної рецептури. Готові до відпуску (розфасовані) ЛП готуються за часто повторюваними прописами з сумісними ЛР відповідно до загальних правил технології ліків. Концентровані розчини та напівфабрикати готують у такій кількості, яка може бути використана протягом встановлених наказом МОЗ України строків придатності. Контроль якості А.з. складається з двох видів: фізичного та хімічного. Фізичний контроль полягає в тому, що перевіряється кожна серія А.з. у кількості 3–5 одиниць, при цьому контролюється загальна маса чи об’єм. Для всіх А.з. мають бути розроблені методи повного хімічного контролю, який полягає у визначенні тотожності (якісний аналіз) та кількісного вмісту ЛР. У разі неможливості проведення аналізу в умовах аптеки А.з. готують під наглядом провізора-аналітика. Після приготування всі А.з. реєструють у журналі лабораторно-фасувальних робіт. Зберігають їх відповідно до фізико-хімічних властивостей ЛР, що входять до їх складу, у щільно закупореному посуді; на етикетці зазначають назву заготовки, дату приготування, номер серії та аналізу.

 БМЭ. — М., 1975. — Т. 2; Криков В.И. Организация и экономика фармации. — М., 1976; Перцев І.М., Шевченко Л.Д., Чаговець Р.К. Практикум з аптечної технології ліків. — Х., 1995.


Інші статті автора