АЛЮМІНІЮ ГІДРОКСИД ГЕЛЬ

АЛЮМІНІЮ ГІДРОКСИД ГЕЛЬ, Aluminii hydroxidum hydricum ad adsorptionem (PhEur), Aluminum oxyhydroxide (CAS № 21645–51–2); син.: Alhydrogel; aluminium hydroxide adjuvant; aluminium oxyhydroxide; poorly crystalline boehmite; pseudoboehmite; Rehydragel. А.г.г. — біла драглиста речовина (гідрогель), яка плаває на поверхні й повільно осідає, утворюючи драглистий осад. Існують дві кристалічні модифікації А.г.г. — беміт і діаспор. Модифікації оксигідроксиду зустрічаються у природі у вигляді мінералів, які є складовою частиною бокситів.

AlO(OH)                                          Мол. м. 59,99

А.г.г. одержують дією лужного гідроксиду на розчин солей алюмінію або дією кислоти на лужний алюмінат.

Має такі властивості: pH 5,5–8,5; фракційний склад: первинні частинки волокнисті, із середніми розмірами 4,5×2,2×10 нм; утворюють агрегати 1–10 мкм; розчинний при нагріванні у лужних гідроксидах і мінеральних кислотах; питома поверхня: 500 м2/г.

Використовується А.г.г. у виробництві парентеральних (для людей) і ветеринарних вакцин. Він активізує TH2 імунних реакцій, у т.ч. й відповіді IgG та IgE антитіл. Також використовується для виділення окремих компонентів сироватки крові, таких як фактори згортання крові.

Гель гідроксиду алюмінію за Фармакопеєю США 28 широко використовується в косметиці як пом’якшувач, наповнювач, зволожувач, речовина, яка має м’яку в’яжучу дію і підвищує в’язкість систем. У фармацевтичних препаратах використовується як адсорбент і як речовина, що зв’язує білок, використовується як терапевтичний антацид і абразив у зубних пастах.

При взаємодії з фосфатами, карбонатами, сульфатами або боратами точка нульового заряду для А.г.г. знижується.

А.г.г. є нетоксичною речовиною, але при вживанні у великих кількостях може викликати шлунково-кишкові подразнення, нудоту, блювання, запори. Вдихання сухого продукту може викликати подразнення дихальних шляхів і кашель, тому при роботі з ним необхідно дотримуватися звичайних запобіжних заходів відповідно до обставин і кількості матеріалу (захисні окуляри і рукавички).

А.г.г. є стабільною речовиною протягом не менше 2 років при температурі 4–30 °C у герметично закритих інертних контейнерах. А.г.г. не рекомендується заморожувати, тому що буде пошкоджена його гідратколоїдна структура.

Подібною за властивостями речовиною до А.г.г. є фосфат алюмінію.

Johnston C.T., Wang J.L., Hem S.L. Measuring the surface area of aluminum hydroxide adjuvant // J. Pharm. Sci. — 2002. — № 91; Ash M., Ash I. Handbook of Pharmaceutical Additives, 2nd edn. Endicott. — N.Y., 2002; Lindblad E.B. Aluminum adjuvants — in retrospect and prospect // Vaccine. — 2004. — № 22; Vogel F.R., Hem S.L. Immunogenic adjuvants. In: S.A. Plotkin, W.A. Orestein, eds. Vaccines, 4th edn. — N.Y., 2004; White J.L., Hem S.L. Characterization of aluminum-containing adjuvants. In: F. Brown, M. Corbel, E. Griffiths, eds. Physico-Chemical Procedures for the Characterization of Vaccines, IABS Symposia Series, Development in Biologicals. — N.Y., 2000.


Інші статті автора