АД’ЮВАНТИ

АД’ЮВАНТИ (лат. аdjuvare — допомогати) — група речовин різного походження і різної хімічної природи, які при введенні в організм разом з антигеном чинять неспецифічну стимулювальну дію на імуногенез, здатну надавати властивості антигенності неантигенним речовинам. Одним із механізмів дії А., таких як гідроксид алюмінію, хлористий кальцій, алюмінієво-калієві галуни, желатин, мінеральні, рослинні й тваринні олії, етери жирних кислот і шестиатомних спиртів, є створення «депо» антигену в організмі. Так, напр., А. Фрейнда містить витяжку з мікобактерій туберкульозу, складні жирні кислоти, олії і багатоатомні спирти як емульгатори. А. можуть підсилювати синтез білка (у т.ч. антитіл) в організмі, а також стимулювати клітинні імунологічні механізми. Вони знаходять практичне застосування у промисловій мікробіології та фармації для створення ефективних штучних вакцин і антигенів, анатоксинів, а також у виробництві сироватки крові. Термін уведений Рамоном у 1925 р.

 Біологічний словник. — К., 1986; Сассон А. Биотехнология: свершения и надежды / Под ред. В.Г. Дебабова. — М., 1987; Словник з мікробіології, вірусології, імунології та інфекційних хвороб / За ред. Г.К. Палія. — Вінниця, 1995.