ДОЗУВАННЯ ЗА МАСОЮ

ДОЗУВАННЯ ЗА МАСОЮ — одна з операцій, яка застосовується в процесі приготування лікарських препаратів, пов’язана з вимірюванням маси речовини за допомогою вагів. Вони бувають марки ВКТ — ваги тарні технологічні на колонці (Мора) і марки Т-2 — ваги технічні 2-го класу, які служать для відважування твердих, густих і рідких речовин з межами допустимих навантажень від 50,0 до 1000,0; а також терези ручні (ВР-1, ВР-5, ВР-20, ВР-100) для дозування сухих речовин у кількості від 0,02 до 100,0. Застосовуються також настільні шалькові ваги вантажністю від 500,0 г до 20 кг. Для великих вагів застосовують десяткові й сотенні ваги (в складських приміщеннях). Одиницею маси за міжнародною метрологічною системою мір є кілограм. В аптеці основною одиницею вимірювання маси речовини є грам (1,0) — тисячна частка кілограма. Назви нижчих одиниць часток грама — «деци» (0,1) «санти» (0,01), «мілі» (0,001). В аптечній практиці застосовуються технологічні гирі 2-го класу у вигляді двох наборів: великого, що містить гирі від 1,0 до 500,0 г, та мілкого міліграмового від одного «санти» (0,01) до п’яти «деци» (0,5). Гирі й ваги перевіряють і таврують 1 раз на 2 роки (див. також Гирі).

Перед роботою ваги слід оглянути, переконатися в їх рівновазі в ненавантаженому стані. Гирі кладуть на ліву шальку вагів, а речовину — на праву. Сипкі речовини вміщують безпосередньо на шальку ручних терезів, в’язкі речовини та окисники — на кружечок пергаментного паперу. В’язкі рідини (бензил-бензоат, гліцерол, вінілін та ін.), рідини леткі (метилсаліцилат, ефір медичний, ефірні масла та ін.), а також пергідроль та рідини з великою густиною дозують за масою. Зважувати будь-які речовини безпосередньо на шальці тарних вагів неприпустимо, слід застосовувати відповідну тару (флакони, банки, капсули та ін.).

 Державна фармакопея України / Державне підприємство «Науково-експертний фармакопейний центр». — Х., 2001; Перцев І.М., Шевченко Л.Д., Чаговець Р.К. Практикум з аптечної технології ліків. — Х., 1995; Тихонов О.І., Ярних Т.Г. Аптечна технологія ліків. — Х., 1995; .


Інші статті автора