ДОЗАТОР

ДОЗАТОР — пристрій для автоматичного або ручного відмірювання (дозування) заданої маси чи об’єму рідких і сипких речовин. Основними операціями, які застосовуються в процесі приготування лікарських препаратів, є дозування з вимірюванням маси речовини і відмірюванням її в певних порціях (дозах). У фармацевтичній практиці найбільш розповсюдженими методами дозування є відважування, відмірювання за об’ємом і в краплях. Дозування проводиться за допомогою спеціальних пристосувань, до яких висуваються відповідні вимоги, при цьому користуються метрологічною системою мір, яка є загальноприйнятою й обов’язковою в нашій країні. Одним із найпоширеніших способів дозування є зважування, яке виконується за допомогою терезів. Це прилад, призначений для визначення вагової маси певних речовин за способом порівняння її з еталонами мас (з умовно прийнятими одиницями — гирями). Об’ємний метод дозування різних інгредієнтів при приготуванні ЛП у фармацевтичній практиці застосовується досить широко. Він більш економічний і значно спрощує та полегшує роботу. При приготуванні ЛП дозування проводять за допомогою мірного посуду, градуйованого повною кількістю мілілітрів. Мірний посуд калібрують на виливання (мірні циліндри, бюретки і піпетки) або на вливання (мірні колби).

 БСЭ. — М., 1972 — Т. 8.