ДЕКСТРАТИ

ДЕКСТРАТИ, Dextrates (USPNF), Dextrates (CAS № 39404-33-6); син.: Candex; Emdex — являють собою суміш очищених цукрів, отриманих при контрольованому ферментативному гідролізі крохмалю. Можуть бути водними або безводними. Д. еквівалентні декстрозі (не менше 93,0% і не більше 99,0% у перерахунку на суху речовину). Крім глюкози, Д. містять 3–5% мальтози та вищих полісахаридів. Д. — білі кристалічні плинні пористі сфери (гранули для спреїв) без запаху, з солодким смаком.

Отримують Д. шляхом контрольованого ферментативного гідролізу крохмалю. Продукт — спрей-кристалічний і може бути досушений для отримання безводної форми. Але на сьогодні виробляють тільки гідратну форму Д. Має такі властивості: кут природного укосу = 26,4°; щільність (bulk) — 0,68 г/см3; щільність (відносна) — 0,72 г/см3; щільність (істинна) — 1,539 г/см3; плинність — 9,3 г/с; Tпл — 141 °C; вміст вологи: 7,8–9,2% (гідратної форми); фракційний склад: не більше 3% утримується на ситі з розміром отворів 840 мкм, не більше 25% проходить через сито з розміром отворів 150 мкм, середній розмір частинок — 190–220 мкм; розчинні у воді (1:1); нерозчинні у спирті етиловому (95%), пропан-2-олі і загальних органічних розчинниках; питома поверхня — 0,70 м2/г.

Д. використовують як розріджувач при отриманні пресованих (жувальних, нежувальних, розчинних, диспергованих і шипучих таблеток (0,5–1,0%), а як зв’язуючу речовину — при додаванні води. При високій температурі та вологості Д. можуть вступати в реакцію з речовинами, які містять первинні аміногрупи; несумісні з окислювачами. Д. можуть нагріватися до 50 °C без будь-якого помітного потемніння кольору. Д. слід зберігати у герметично закритих контейнерах в умовах, що не перевищують 25 °C і 60% відносної вологості. Якщо правильно зберігати Д. в закритих ємностях, їх термін придатності становить 3 роки. Д. є нетоксичною речовиною. Але при роботі з ними необхідно дотримуватися звичайних запобіжних заходів відповідно до обставин (рекомендуються захисні окуляри, рукавички і респіратор).

Подібною за властивостями до Д. є декстроза.

 Allen L.V. Featured excipient: capsule and tablet diluents // Int. J. Pharm. Compound. — 2000. — № 4 (4); Armstrong N.A. Tablet manufacture. In: J. Swarbrick, J.C. Boylan, eds. Encyclopedia of Pharmaceutical Technology, 2nd edn, vol. 3. — New York, 2002.


Інші статті автора