ЕТИЛЦЕЛЮЛОЗА

ЕТИЛЦЕЛЮЛОЗА, Ethylcellulosum (Ph Eur), Ethylcellulose (BP, USPNF), Cellulose ethyl ether (CAS № 9004–57–3), син.: Е 462, Ethocel, Aguacoat ECD, Agualon, Serelease. Е. з повним етоксильним заміщенням (ступінь заміщення — 3) є довголанцюговим полімером. С12Н23О612Н22О5)n С12Н23О6, де n може змінюватися, забезпечуючи широкий діапазон мол. м.

Ethylcellulosum.ai

Отримують Е. шляхом взаємодії хлоретилу й алкілцелюлози:

RONa + C2H5Cl → ROC2H5 + NaCl.

Отриманий продукт є сипким порошком білого кольору з жовтуватим відтінком. Е. нерозчинна у воді, гліцерині, пропіленгліколі; має щільність (bulk) — 0,4 г/см3; поглинає дуже мало води із вологого повітря (невелика кількість вологи швидко випаровується. Втрата при висушуванні ≤3 (Європейська Фармакопея (ЄФ) 2005). Фармакопейні специфікації щодо розміру частинок зумовлені їх розбіжністю залежно від виробника (табл. 1, 2).

Е., що має менше 45% етоксигруп, легкорозчинна у хлороформі, етилацетаті та суміші ароматичного вуглеводню зі спиртом (95%), а з вмістом не менше 46,5% етоксигруп, легкорозчинна у хлороформі, етанолі (95%), етилацетаті, метанолі та толуолі. Має багато цінних властивостей: значна стійкість до дії хімічних чинників (кислоти, луги), до температури (розм’якшується при температурі 160 оС, а розкладається при температурі 200 оС) стійкою до низьких температур та механічної дії.

Таблиця 1. Вимоги до розміру частинок Е

Номінальний розмір частинок, мкм ЄФ, % Національний формуляр Фармакопеї США, %
>6 75–140 75–140
6–10 80–120 80–120
≤10 80–120 90–110

Таблиця 2. Коротка характеристика різних марок Е

Марка Виробник В’язкість розчину, мПа ∙ с Значимий розмір частинок, мкм
Ethocel Std 4 Premium Dow Chemical 3,0–5,0
N-7 Aqualon 5,6–8,0
Ethocel Std 7FP Premium Dow Chemical 6,0–8,0 5,0–15,0
Ethocel Std 7 Premium Dow Chemical 6,0–8,0 310,0
T-10 Aqualon 8,0–11,0
N-10 Aqualon 8,0–11,0
Ethocel Std 10FP Premium Dow Chemical 9,0–11,0 3,0–15,0
Ethocel Std 10P Premium Dow Chemical 9,0–11,0 375,0
N-14 Aqualon 12,0–16,0
Ethocel Std 20P Premium Dow Chemical 18,0–22,0
N-22 Aqualon 18,0–24,0
Ethocel Std 45P Premium Dow Chemical 41,0–49,0
N-50 Aqualon 40,0–52,0
N-100 Aqualon 80,0–105,0
Ethocel Std 100FP Premium Dow Chemical 90,0–110,0 30,0–60,0
Ethocel Std 100P Premium Dow Chemical 90,0–110,0 465,0

Використовується Е. в спиртовому розчині (1–20%) чи інших розчинниках як склеювальна та зволожувальна речовина для грануляції гігроскопічних і чутливих до вологи діючих речовин; спричиняє сповільнення всмоктування ліків. Має структуроутворювальні властивості, що використовуються у виробництві матричних таблеток. Перш за все, Е. застосовується як плівкоутворювальна речовина, часто з додаванням полівінілпіролідону, ПЕГ 4000 або твіну-80 при виробництві таблеток і гранул. Покриття використовується для корекції вивільнення АФІ, усунення неприємного смаку або підвищення стабільності (перешкоджає окисненню). Міцність плівки залежить від в’язкості розчину Е. Додавання гідромелози або пластифікатора також змінює властивості плівки Е. у водних дисперсіях (латексах). Е. Aguacoat ECD (FMC полімер) або Surelease може бути використана, коли немає необхідності розчиняти її в органічних розчинниках. Таким чином, регулюючи поверхню покриття (повне, часткове, без покриття), можна контролювати дифузію діючих речовин. Утворена оболонка суттєво не збільшує ні маси, ні об’єму таблетки, а підвищує розчинність (розпадання), маскує смак і запах таблетки, захищає від вологи. Крім того, Е. оболонки стійкі до дії грибів та бактерій. Е. з підвищеною в’язкістю використовується при мікрокапсулюванні діючих речовин. Вивільнення АФІ з етилцелюлозної мікрокапсули залежить від товщини оболонки та площі поверхні мікрокапсул. До складу таблеток може додаватися у сухому стані і як зв’язувальна речовина у вигляді гранулята, зволоженого 95% спиртом. Додавання до таблеток Е. робить їх більш міцними та менш ламкими. Е. використовується при мікрокапсулюванні (у концентрації 10–20%), як покриття для таблеток або гранул (1–3%) і для таблеток з пролонгованим вивільненням діючих речовин (3–20%). Е. з малим ступенем заміщення розчинна у воді, за властивостями та застосуванням подібна до метилцелюлози. У ЛП для місцевого застосування Е. використовується як загусник у кремах, лосьйонах, гелях. Крім того, Е. вивчалася як стабілізатор емульсій. Е. використовується також у косметичних та харчових продуктах.

Іншими допоміжними речовинами, що мають подібні до Е. властивості, є гідроксіетилцелюлоза, гідроксіетилметилцелюлоза та метилцелюлоза.

Handbook of Pharmaceutical Excipiets / Edit by R.C. Rowe, P.J. Sheskey, S.C. Owen. — London-Chicago, 2006; Melzer E., Kreuter J., Daniels R. Ethylcellulose: A new type of emulsion stabilizer / Eur. J. Parm. Biopharm. — 2003. — № 56; Pollocck D., Sheskey P. Micronized ethylcellulose: opportunities in direct-compression controlled-release tablets // Pharm. Technol. — 1996. — № 20 (9).