ЕРИТРИТОЛ

ЕРИТРИТОЛ, Erythritolum (PhEur); Erythritol (CAS №149–32–6); син.: (2R,3S)-Butane 1,2,3,4-tetrol; C*Eridex; E968; erythrite; erythroglucin; meso-erythritol; phycite; tetrahydroxybutane — білий або майже білий порошок, гранули або кристали з приємним солодким смаком, негігроскопічний (абсорбує 1% води при відносній вологості повітря 95%). Водні розчини проявляють охолоджуючий ефект.

Erythritolum.ai

Отримують ферментацією осмофільними дріжджами та грибами (Moniliella, Trigonopsis або Torulopsis) глюкози, що утворилася внаслідок ензиматичного гідролізу крохмалю. Е. має такі властивості: рН 5,0–7,0 при 25 ˚С (5% водний розчин); Tкип. = 329–331˚С; Tпл. = 119–122 ˚С, розкладається при 160 ˚С; калорійність 0,8 кДж/г; щільність 1,45 г/см3; вологість ≤0,5%; динамічна в’язкість 30% розчину при 60 ˚С 3 МПа∙сек; розчиняється у воді (1:3); повільно розчиняється в етанолі (95%); практично не розчиняється в етері та жирах; несумісний з сильними окисниками та сильними лугами. Е. є термічно та хімічно стабільною речовиною у діапазоні рН 2,0–10,0.

Е. широко використовується у фармацевтичній та косметичній промисловості. Входить до складу таблеток, капсул, сиропів, зубних паст та ополіскувачів ротової порожнини як некаріосогенний наповнювач та коригент смаку. У комбінації з чутливими до вологи речовинами використовується при вологій грануляції як зв’язувач. У складі медичних льодяників та жувальної гумки забезпечує сильний охолоджувальний ефект. Концентрація Е. при використанні як наповнювача та зв’язувача становить 30,0–90,0%; коригента смаку у розчинах — 0,5–3,0%; у складі продуктів для догляду за ротовою порожниною — 5,0–10,0%.

Е. є нетоксичною та неподразнювальною речовиною. Завдяки низькій мол. м. 90% спожитого Е. швидко абсорбується в кишечнику. В організмі людини Е. не метаболізується, виводиться з сечею в незміненому стані. Не підвищує рівня глюкози в крові, є безпечним для хворих на цукровий діабет.

Goossens J., Gonze M. Erythritol // Manuf. Confect. — 2000. — № 80; Ohmori S., Ohno Y., Makino T., Kashihara T. Characteristics of erythritol and formulation of a novel coating with erythritol termed thin-layer sugarless coating // Int. J. Pharm. — 2004. — № 278.


Інші статті автора