ТРИПТОФАН

ТРИПТОФАН (2-аміно-3-індолілпропанова кислота) — гетероциклічна амінокислота, яка належить до незамінних амінокислот.

Triptofan.eps

Бере участь в утворенні нікотинової кислоти та серотоніну в організмі людини і тварин, гетероауксинів та деяких алкалоїдів у рослин. Уперше виділений у 1901 р. із продуктів гідролізу казеїну. При декарбоксилюванні Т. утворюється триптамін, який підвищує АТ. При процесах гниття у кишечнику з Т. утворюються скатол та індол.

Порушення обміну Т. призводить до недоумства, а також є показником таких захворювань, як туберкульоз, рак, цукровий діабет. Харчову цінність білків можна підвищувати добавкою Т., який одержують унаслідок хімічного синтезу.

Биохимия / Под ред. Е.С. Северина. — М., 2003; Боєчко Ф.Ф., Боєчко Л.О. Основні біохімічні поняття, визначення і терміни. — К., 1993; Гонський Я.І., Максимчук Т.Т. Біохімія людини. — Тернопіль, 2001.