ТРИЕТАНОЛАМІН

ТРИЕТАНОЛАМІН, Trolaminum (Ph Eur), Triethanolamine (BP), Trolamine (USPNF); 2,2′,2ʺ-Nitrilotriethalol (CAS № 102-71-6) — в’язка, прозора (чиста) або блідо-жовта рідина зі слабким запахом аміаку, що містить головним чином 2,2′,2ʺ-нітрилотриетанол, 2,2′-іміновісетанол(діетаноламін) і в невеликій кількості 2-аміноетанол(моноетаноламін).

С6Н153                                               Мол. м. 149,19

Truetanolamin.ai

Шляхом амонолізу етиленоксиду отримують суміш етаноламіду, діетаноламіну та триетаноламіну, а потім отримують чистий продукт, який має такі властивості: рН 10,5 (0,1 N розчин), Ткип 335 °С, точка затвердіння — 21,6 °С, Тпл 20–21 °С. Т. дуже гігроскопічний, вміст вологи — 0,09%; розчинний (при 20 °С) в ацетоні, метанолі, воді, тетрахлорвуглецю, бензині (1:24), етері (1:36); поверхневий натяг 48,9 дин/см (25 °С), в’язкість (динамічна) 590 мПа·с (30 °С). При зберіганні на світлі та повітрі може стати коричневим, при температурі 15 °С розшаровується на 85%; при нагріванні та перемішуванні перед використанням знову стає однорідним. Т. необхідно зберігати в герметичному контейнері, в захищеному від світла, прохолодному сухому місці.

Т. використовують у виробництві ЛП для зовнішнього застосування (на шкіру), головним чином в емульсіях. При змішуванні в еквімолярних кількостях Т. із жирними кислотами (стеариновою або олеїновою) утворюється аніонне мило з рН 8,0, яке використовується як емульгатор при виготовленні емульсій з легкорозчинними у воді речовинами. Для емульгування використовують 2–4% Т. і в 2–5 разів більше жирних кислот. Для емульгування мінеральної олії беруть 5% Т. і відповідно збільшену кількість жирної кислоти. Т. може використовуватися для виготовлення сольових ін’єкційних розчинів та в анальгетичних ЛП для зовнішнього застосування. Для того щоб виготовлені ліки не темніли, слід захищати їх від дії світла, уникати контакту з металом та іонами металу. Т. використовується також як проміжна речовина у виробництві ПАР, текстильних і полірувальних матеріалів, гербіцидів, восків, як добавка і мастило при виробництві гумових рукавичок, як буфер, розчинник, пластифікатор (у виробництві полімерів).

Handbook of Pharmaceutical Excipiets / Ed. by R.C. Rowe, P.J. Sheskey, S.C. Owen. — London–Chicago, 2006; Turkoglu M., Yener S. Design and in vivo evaluation of ultrafine inorganic-oxide-containing-sunscreen formulations // Int. J. Cosmet. Sci. — 1997. — № 19.