ТИКАРЦИЛІНУ НАТРІЄВА СІЛЬ

ТИКАРЦИЛІНУ НАТРІЄВА СІЛЬ (Ticarcillinum natricum), динатрієва сіль (2S,5R,6R)-6-[[(2RS)-2-карбоксилат-2-(тіофен-3-іл)ацетил]-аміно]-3,3-диметил-7-оксо-4-тіа-1-азабіцикло[3.2.0]гептан-2-карбоксилату.

С15Н14N2Na2О6S2                                                          Мол. м. 428,4

TICARCILLINUM NATRICUM.ai

АФІ синтетичного походження. Білий або ледь жовтий порошок, гігроскопічний, легкорозчинний у воді, розчинний у метанолі, практично нерозчинний в ефірі, питоме обертання 1% водного розчину [α]D20 = від +172° до +187°, рН від 5,5 до 7,5. Зберігають у щільно закупореному контейнері, у захищеному від світла місці при температурі від 2 до 8 °С.

Ідентифікують за ІЧ-спектром поглинання субстанції; визначають Тпл субстанції; проводять ідентифікацію методом ТШХ; реакцією з розчином формальдегіду в концентрованій сульфатній кислоті (розчин забарвлюється в коричневий колір, який переходить в темний червоно-коричневий колір при нагріванні одержаної суміші на водяному огрівнику). Кількісно визначають методом рідинної хроматографії.

Фармакологічна група. J01C R03 — бета-лактамні антибіотики, пеніцилін + інгібітор β-лактамаз.

Фармакологічний ефект. Антибактеріальний (бактерицидний), спектр антимікробної дії широкий. Виявляє активність до синьогнійної палички.

Застосування. Інфекції, викликані чутливими до тикарциліну збудниками, у т.ч. інфекції дихальних шляхів, інфекції сечовивідних шляхів, інфекції шкіри та м’яких тканин, абдомінальні інфекції, інфекції органів малого таза, сепсис.

Компендиум 2015 — Лекарственые препараты / Под ред. В.Н. Коваленко. — К., 2015; От субстанции к лекарству / Под ред. В.П. Черных. — Х. 2005; Clarke’s isolation and identification of drugs / Ed. A.C. Moffart. — London, 1986; Europian Pharmacopoeia 5; The Merk index an Encyclopedia of chemicals, drugs and biological. — 13 Ed., 2001. — № 1.


Інші статті автора