ТЕОФІЛІН

Теофілін (Theophyllinum), 1,3-диметил-3,7-дигідро-1Н-пурин-2,6-діон.

C7H8N4O2                                         Мол. м. 180,2

Theophyllinum.ai

АФІ синтетичного походження. Білий кристалічний порошок, без запаху, малорозчинний у холодній воді, етанолі, ефірі, хлороформі, розчинний у гарячій воді і гарячому етанолі, у розчинах кислот і лугів. Тпл — 271–274 °C. Зберігають у щільно закупореній тарі, в захищеному від світла місці.

Ідентифікують за Тпл; за ІЧ-спектром поглинання субстанції; за утворенням пурпурно-червоного забарвлення при додаванні гідрогену пероксиду і розведеної хлороводневої кислоти, подальшому випаровуванні на водяній бані в порцеляновій чашці і змочуванні розчином амоніаку; за реакцією з 0,1М розчином натрій гідроксиду з додаванням 2% розчину кобальт хлориду утворюється білий з рожевим відтінком осад; за реакцією з розчином діазотованої сульфанілової кислоти (після нагрівання субстанції з розчином калію гідроксиду на водяній бані при 90 °С). Кількісно визначають алкаліметрично (індикатор — феноловий червоний).

Фармакологічна група. R03DA04 — бронхорозширювальні препарати.

Фармакологічні ефекти. Бронхолітичний (знижує тонус та секрецію бронхів), спазмолітичний, гіпотензивний, діуретичний, підвищує частоту та силу серцевих скорочень, розширює коронарні та ниркові судини, викликає антиагрегантну дію. Стимулює ЦНС. Гальмує вивільнення медіаторів алергії.

Застосування. Бронхіальна астма, синдром бронхіальної обструкції. Застійні явища серцевого та ниркового походження.

Вартанян Р.С. Синтез основных лекарственных средств. — М., 2004; Компендиум 2015 — Лекарственые препараты / Под ред. В.Н. Коваленко. — К., 2015; От субстанции к лекарству / Под ред. В.П. Черных. — Х., 2005; Швайка О. Основи синтезу лікарських речовин та їх проміжних продуктів. — Донецьк, 2004; European Pharmacopoeia 5; Тпе Меrc index an Encyclopedia of chemicals, drugs and biological. — 13 Ed., 2001. — № 1.

Опис активної речовини ТЕОФІЛІН
за підтримки довідника лікарських препаратів "Компендіум"

Інші статті автора